Egy 2018-as vizsgálat szerkezeti problémákat állapított meg a leomló miami háznál, de nem javították ki azokat

2021. június 28. – 10:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencre nőtt az összeomlott 12 szintes surfside-i ház azonosított áldozatainak száma, de körülbelül 152 embert még eltűntként tartanak nyilván. Egy 2018-as vizsgálat szerint az épületnek komoly szerkezeti problémái voltak.

A surfside-i ház egy része csütörtökön omlott össze, azóta a tűzoltók és a keresőcsapatok nagy erőkkel dolgoznak a területen, reménykedve abban, hogy még találnak túlélőket. A tűzoltóknak három nap után sikerült elfojtaniuk egy tüzet, ami eddig nagy füstjével hátráltatta a mentési munkálatokat.

Miami-Dade megye polgármestere, Daniella Levine Cava közölte a sajtóval, hogy szombat éjszaka négy újabb testet emeltek ki a romok közül, és emberi maradványokat is találtak.

„A mai napig egy áldozat meghalt a kórházban, és további nyolc áldozatot találtunk a helyszínen, így ma megerősítem, hogy a halálos áldozatok száma kilenc. Négy áldozatot azonosítottunk, és értesítettük a hozzátartozókat” – mondta Levine Cava.

Az áldozatok felkutatását nehezíti, hogy a hatóságoknak nincs pontos információjuk arról, hányan is tartózkodhattak az összeomlás pillanatában az épületben. Éppen azért arra kérik a feltételezett hozzátartozókat, hogy tegyenek bejelentést az eltűnésről, és lehetőség szerint juttassák el rokonuk DNS-mintáját is a hatóságoknak, mert az segítségül lehet az azonosításban. Jelenleg 152 embert tartanak eltűntként nyilván.

A leomlott surfside-i ház romjai a tenger felől nézveFotó:
A leomlott surfside-i ház romjai a tenger felől nézveFotó:

Hogy miért omlott össze a negyven éve felhúzott óceánparti épület, még mindig nem világos, de szombaton kiderült: egy mérnökiroda 2018-as vizsgálata során azt állapította meg, hogy a lakóház súlyos szerkezeti problémákkal küzd, ezért javítási munkákat javasolt, ezeket azonban soha nem végezték el.

A jelentésben arra figyelmeztettek, hogy az épület vízmedencéjénél és a garázsbehajtónál a vízszigetelések már elöregedtek, azokat el kell távolítani és le kell cserélni. Azt írták: „A meghibásodott vízszigetelés jelentős szerkezeti károkat okoz az ezen területek alatti betonszerkezeti födémben. A vízszigetelés közeljövőben történő cseréjének elmulasztása a beton károsodásának mértékét exponenciálisan fogja növelni.” Ez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy a háznak össze kellene omlania, így önmagában ez sem magyaráz meg mindent.

A katasztrófa hatására Miami-Dade megye úgy döntött, hogy a területén lévő összes negyvenéves vagy annál idősebb magasépületnél felülvizsgálatot tart, hogy kiderüljön, mennyire biztonságosak.

(via NPR, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!