Elkapták a haiti elnök feltételezett gyilkosait, tűzharcba keveredett a rendőrség a zsoldoscsapattal

2021. július 8. – 05:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették a haiti elnök, Jovenel Moïse feltételezett gyilkosait. A hírt Frantz Exantus tájékoztatási miniszter osztotta meg a Twitteren.

Szerda hajnalban ölték meg otthonában Jovenel Moïse haiti elnököt. A támadásban megsebesült az elnök felesége, Martine Moïse is, őt szerdán válságos állapotban szállították egy floridai kórházba. Az ABC információi szerint az özvegy karján és combján vannak lőtt sebek, illetve komoly hasüregi és kézfejsérülési sérüléseket szenvedett. Az orvosok válságosnak, de stabilnak minősítették az állapotát.

A merényletet követően Haitin rendkívüli állapotot hirdettek, és hajtóvadászat indult a merénylők után – írja az MTI. Szerdán meg is találták a rendőrség a feltételezett gyilkosokat, tűzharcba keveredtek a zsoldososztaggal. A csoport négy tagját megölték, kettőt őrizetbe vettek – jelentette be szerda este az ország rendőrfőnöke, Leon Charles a közszolgálati televízióban. Három rendőrt túszul ejtettek a zsoldosok rövid időre, se sikerült kiszabadítani őket.

A tűzharc még nem ért véget, de a rendőrök megölik vagy elfogják a zsoldosokat

– tette hozzá akkor a rendőrfőnök.

Frissítés: A rendőrfőnök csütörtökön elmondta, hogy végül összesen hat embert vettek őrizetbe. Azt mondta, hogy az elkövetőket megölték vagy elfogták, most folytatódik a hajsza a támadás lehetséges kitervelői után. Mathias Pierre, Haiti választásokért felelős minisztere pedig arról beszélt, hogy egy haiti származású amerikai állampolgár is van a hat őrizetbe vett ember között.

A haiti médiában közben olyan hírek jelentek meg, hogy a támadók az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) embereinek adták ki magukat. Ned Price amerikai külügyi szóvivő ugyanakkor leszögezte, hogy a DEA érintettségével kapcsolatos híresztelések teljesen hamisak.

Az 53 éves Moïse 2017 februárja óta volt hivatalban. Haitit súlyos belpolitikai válság sújtja, és az utóbbi években a bűnözés is elharapózott, a súlyos szegénységgel küzdő sziget egyes részeit fegyveres bandák ellenőrzik.

A BBC szerint Moïsét korrupciós vádak érték elnöksége alatt, azzal is támadták, hogy bűnbandákkal áll kapcsolatban, és többször is erőszakos kormányellenes tüntetéseket tartottak az országban.

A 2015 októberében tartott választások első fordulója után többen azzal vádolták Moïsét, hogy csalással jutott a második fordulóba. A választást végül csak egy év múlva tartották meg újra. Ellenzéki politikusok 2021. február eleje óta azzal érvelnek, hogy az ötéves elnöki ciklusa már véget ért, Moïse szerint azonban még hátravolt egy éve, mert hivatalba lépése előtt ideiglenes vezetése volt az országnak.

Miután február 7-én ellenfelei távozását követelték, Moïse azt mondta: meghiúsítottak „egy puccsot, aminek a célja a kormány megdöntése és az ő meggyilkolása” lett volna.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!