Duterte azon gondolkozik, hogy elnöki ciklusa után alelnökként folytatná

2021. július 8. – 21:03

Másolás

Vágólapra másolva

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök arról beszélt, hogy „komolyan gondolkozik azon, hogy elinduljon az alelnökválasztáson” a 2022-es választásokon, miután lejár hatéves ciklusa, és nem indulhat újra az elnökségért, írja a CNN.

A hírhedten rendpárti, 76 éves elnök már júniusban is beszélt arról, hogy az alelnökség jó ötlet lehet, mert szerinte nem sikerült minden feladatával végeznie.

Duterte ellenfelei megkérdőjelezték, hogy egyáltalán jogszerű lenne-e indulnia alelnöknek, hiszen ha az elnök hivatala ideje alatt meghal, lemond vagy elmozdítják, akkor alelnöke venné át a helyét.

Duterte egyébként úgy vélte, hogy hiába lenne alelnök, ha az elnökséget az elnökválasztáson „nem egy barátja” nyeri el. Általában a választások előtt közösen indul az elnök- és alelnökjelölt, de ettől még előfordulhat, hogy más-más párthoz tartozó indulót választanak meg a két tisztségre.

Duterte 2021. március 4-én – Fotó: KING RODRIGUES / PRESIDENTIAL PHOTO DIVISION (PPD) / AFP
Duterte 2021. március 4-én – Fotó: KING RODRIGUES / PRESIDENTIAL PHOTO DIVISION (PPD) / AFP

A Reuters szerint egy tavaly év végi közvélemény-kutatásban magas népszerűséget mértek Dutertének, noha a drogok ellen indított háborúját számos nemzetközi bírálat is érte, és a kormány járványkezelését is többen támadták.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, Fatou Bensouda június közepén jelentette be, hogy teljes vizsgálatot kért a Duterte 2016-os hatalomra kerülése óta tartó, több ezer halálos áldozatot követelő drogháború ügyében, írta az MTI.

Duterte június végén pedig azzal került be a hírekbe, hogy börtönnel fenyegette meg azokat, akik nem hajlandók beoltatni magukat a koronavírus ellen. Duterte korábban kijárási tilalmat rendelt el, és botrányt okozott, hogy amikor egy férfi megszegte a tilalmat, egy rendőr 300 guggolást szabott ki büntetésül, amibe a férfi belehalt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!