Háromszáz guggolással büntettek egy kijárási korlátozást megszegő filippínót, aki később belehalt a megerőltetésbe

2021. április 5. – 20:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Fülöp-szigeteki férfi belehalt abba a 300 guggolásba, amit kijárási korlátozás megszegéséért rótt ki rá egy rendőr, állítja a család.

A BBC azt írta, hogy Darren Manaog Penaredondót csütörtökön, este hat után állították meg a rendőrök, mikor a férfi vizet vásárolt. A Cavite nevű tartományban elég szigorú szabályokat vezettek be a koronavírus-járvány miatt, este hat után nem lehet kint tartózkodni.

Az áldozat egyik hozzátartozója, Adrian Lucena a Facebookra posztolta ki, Penaredondo halálhírét, és azt mondta, hogy a férfival és még más szabályszegőkkel száz guggolásos gyakorlatot végeztettek szinkronban. Ha nem egyszerre csinálták, akkor újrakezdették velük a guggolásokat, végül 300 darabbal fejezték be. Penaredondo reggel hat órakor ért haza fájdalmak közepette, és másnap alig tudott járni. Az élettársa azt hitte, hogy egyszerűen izomfájdalmai vannak. Másnap azonban a férfi elájult, és leállt a légzése. Élettársa és a szomszédok megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

Marlo Solero, General Trias rendőrfőnöke a helyi sajtóban azt nyilatkozta, hogy a kijárási korlátozásokat megszegők nem kapnak fizikai büntetést a rendőröktől, azok csak felvilágosítást adnak. Solero azt mondta, ha kiderülne a tisztekről, hogy ilyen büntetést adnának, azt nem fogják tolerálni.

Ony Ferrer, a város polgármestere arra utasította a rendőrséget, hogy vizsgálják ki az általa kínzásnak titulált ügyet.

A Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet már korábban is rendőri túlkapásokról számolt be a Fülöp-szigeteken. Többen számoltak be arról, hogy a rendőrök és helyi rendfenntartók kutyaketrecekbe zártak embereket, vagy arra kényszerítették őket, hogy a tűző napon üljenek órákon át.

A hírhedten rendpárti elnök, Rodrigo Duterte is fenyegetéssel felérő figyelmeztetést adott a filippínóknak. „Nem fogok hezitálni. Arra utasítom a rendőröket, a hadsereget és a helyi tisztviselőket, ha bármi probléma vagy erőszakos cselekmény alakul ki, és veszélybe kerül az életetek, lőjenek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!