Duterte kifakadt: aki nem oltatja be magát, annak börtön jár

2021. június 22. – 08:13

frissítve

Duterte kifakadt: aki nem oltatja be magát, annak börtön jár
Március 4-én készült kép Rodrigo Dutertéről, aki egy ampulla AstraZeneca vakcinát mutat fel egy katonai bázison rendezett ünnepségen, nem sokkal azután, hogy az oltóanyag megérkezett az országba – Fotó: King Rodrigues / Presidential Photo Division / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke börtönnel fenyegette meg azokat, akik nem hajlandók beoltatni magukat, írja a CNN. A 108 millió lakosú ország Ázsia egyik legsúlyosabb járványával küzd: több mint 1,3 millióan fertőződtek meg, és 23 ezren haltak meg.

„Válasszanak! Beoltatják magukat, vagy börtönbe küldöm önöket!”

– fakadt ki az elnök hétfői televíziós beszédében, miután kiderült, hogy Manila több oltópontján alacsony volt a részvételi arány.

Duterte kifakadása ellentétben áll az egészségügyi hatóságok közléseivel. Bár mindenkit arra szólítanak fel, hogy oltassa be magát, az oltás a Fülöp-szigeteken is önkéntes, senkit nem lehet kötelezni rá.

Duterte azt mondta: válsághelyzet van az országban, őt csak az dühítette fel, hogy az emberek nem hallgatnak a kormányra.

Június 20-ig a Fülöp-szigeteki hatóságoknak 2,1 millió embert sikerült teljesen beoltaniuk, és 6,1 millió ember (a teljes lakosság 5,7 százaléka) kapott legalább egy dózist. A cél itt is a 70 százalékos átoltottság, azaz legalább 70 millió ember vakcinálása.

A rendpárti Duterte rá jellemző módon a koronavírus ellen is vasszigorral lépett fel: kijárási tilalmat rendelt el. Botrányt okozott, hogy amikor egy férfi megszegte a tilalmat, egy rendőr 300 guggolást szabott ki büntetésül, amibe a férfi belehalt. A Fülöp-szigeteken a vírus terjedése miatt továbbra sem nyitják ki az iskolákat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!