Felfüggesztik a szövetségi halálbüntetések végrehajtását az Egyesült Államokban

2021. július 2. – 06:48

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztette a szövetségi halálos ítéletek végrehajtását Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter, amíg felülvizsgálják a halálbüntetések alkalmazására vonatkozó eljárásrendet, írja az MTI. Garland szerint komoly aggályok merültek fel a halálbüntetés alkalmazásával kapcsolatban: sok esetben tévesen alkalmazták a halálbüntetést és aránytalanul sok afroamerikait ítéltek halálra.

Erről már februárban, a beiktatását megerősítő szenátusi meghallgatásán is beszélt a miniszter. „Az igazságügyi minisztériumnak biztosítania kell, hogy a szövetségi büntetőjogi rendszer nemcsak, hogy összhangban legyen az alkotmányban biztosított jogokkal és az Egyesült Államok törvényeivel, de tisztességes és emberséges is legyen” – hangsúlyozta most Garland.

A CNN cikke szerint jelenleg 46-an vannak, akik jogerős halálos ítélettel a kivégzésüket várják a szövetségi siralomházban. Az állami szinten kiszabott halálbüntetésekre – ez több mint 2500 embert érint – nem vonatkozik a bejelentett moratórium.

A szövetségi halálbüntetésnek a létezése Donald Trump elnöksége alatt került vissza a köztudatba viszonylagos elfeledettség után. Az ilyen ítéletek végrehajtása korábban 17 évig szünetelt, de 2020-ban és 2021 legelején, fél év leforgása alatt 13 embert végeztek ki méreginjekcióval – háromszor annyit, mint az azt megelőző 60 évben. Joe Biden beiktatása előtti bő egy hétben is még 3 szövetségi kivégzést hajtottak végre gyors egymásutánban.

Biden egyik fő kampányígérete volt, hogy tenni fog a halálbüntetés felszámolásáért, nemrég három ügyet is bemutattunk, amelyek azt jelzik, hogy változóban van a halálbüntetéshez való hozzáállás. Elnökként lehetősége van arra például, hogy odahasson: szövetségi ügyekben az ügyészség ne indítványozzon halálbüntetést. Biden beiktatása óta egyetlen szövetségi kivégzést sem hajtottak végre.

Eközben Virginia államban – a déli államok közül elsőként – nemrég törölték el a halálbüntetést. Az Egyesült Államok ötven tagállama közül 23-ban nincs már halálbüntetés. A lépés hatalmas fordulat az egész ország szempontjából is, ugyanis az amerikai államok közül eddig Virginiában végezték ki a legtöbb elítéltet.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!