Nincs többé halálbüntetés abban az amerikai államban, ahol eddig a legtöbb kivégzést hajtották végre

2021. március 25. – 07:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eltörölte a halálbüntetést Virginia állam szerdán – írja az MTI. Azzal, hogy Ralph Northam kormányzó aláírta a virginiai kongresszus által korábban megszavazott törvényt, Virginia lett az első déli állam, amelyik eltörölte a halálbüntetést.

Az Egyesült Államok ötven tagállama közül így már 23-ban nincs halálbüntetés. A lépés hatalmas fordulat az egész ország szempontjából is, ugyanis az amerikai államok közül eddig Virginiában végezték ki a legtöbb elítéltet.

A demokrata párti kormányzó a Jarrat városi Greensville büntetés-végrehajtási központ előtt írta alá a törvényt, miután megtekintette a börtön kivégzőhelyiségét, amelyben 1991-es megnyitása óta 102 embert végeztek ki. Northam az ünnepélyes eseményen arról beszélt, hogy a halálos ítéletet aránytalan mértékben alkalmazták a fekete emberekkel szemben, és egy olyan, hibás igazságszolgáltatási rendszer terméke, amely azt gyakran tévesen alkalmazza. Emlékeztetett rá, hogy

1973 óta országosan több mint 170 halálra ítéltet engedtek szabadon, miután ártatlannak bizonyultak.

Felidézte annak a fekete férfinek, Earl Washington Jr.-nak a történetét is, akit 1984-ben Virginiában nemi erőszakért és gyilkosságért ítéltek el tévesen, és több mint 17 évet ült a börtönben, mielőtt felmentették, kilenc nappal a kitűzött kivégzése előtt.

Ralph Northam a Jarrat városi Greensville büntetésvégrehajtási központ kivégzőhelyiségében – Fotó: governor.virginia.gov
Ralph Northam a Jarrat városi Greensville büntetésvégrehajtási központ kivégzőhelyiségében – Fotó: governor.virginia.gov

A halálbüntetés eltörlését az állami törvényhozásban többségben lévő Demokrata Párt vitte keresztül. Azzal érveltek, hogy aránytalanul sok színes bőrű embert, mentális beteget és szegényt ítéltek halálra. Ezzel szemben a republikánusok azt hozták fel a halálbüntetés védelmében, hogy eltörlésével nem minden esetben lehet majd igazságot szolgáltatni az áldozatoknak, illetve vannak olyan súlyos bűncselekmények, amelyek igenis halálbüntetést érdemelnek.

Jelenleg két férfi vár a büntetés végrehajtására. Anthony Junipert 2004-ben ítélték halálra, amiért megölte korábbi barátnőjét, annak két gyerekét és a testvérét. Thomas Porter egy rendőr megölése miatt kapott halálbüntetést 2005-ben. A hétfőn elfogadott törvényjavaslat értelmében büntetésük életfogytig tartó börtönbüntetésre változik, soha nem szabadulhatnak – írta a Guardian.

A szövetségi szintű halálbüntetésekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen, arról pedig itt írtunk, hogy Joe Biden elnöksége alatt hogyan változhat a halálbüntetésekhez való hozzáállás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!