Eltörölték a halálbüntetést az amerikai államban, ahol a legtöbb kivégzést hajtották végre

2021. február 23. – 05:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn megszavazták az amerikai Virginia államban a halálbüntetés eltörlését, a törvénytervezetet már csak Ralph Northam demokrata párti kormányzónak kell aláírnia, de ő már korábban jelezte, hogy megteszi.

A halálbüntetés eltörlése hatalmas fordulat Virginia történetében, mivel fennállása óta 1400 halálbüntetést hajtottak végre – a halálbüntetéseket nyilvántartó információs központ adatai szerint a legtöbbet az ötven állam közül.

1976 óta, amikor az amerikai legfelső bíróság újra engedélyezte a halálbüntetéseket, 113 kivégzést hajtottak végre Virginiában, a második legtöbbet Texas után. Ha a kormányzó is rábólint a törvényjavaslatra, Virginia lesz a 23. amerikai állam, ahol nincs halálbüntetés.

A halálbüntetés eltörlését az állami törvényhozásban többségben lévő Demokrata Párt vitte keresztül. Azzal érveltek, hogy aránytalanul sok színes bőrű embert, mentális beteget és szegényt ítéltek halálra. Ezzel szemben a republikánusok azt hozták fel a halálbüntetés védelmében, hogy eltörlésével nem minden esetben lehet majd igazságot szolgáltatni az áldozatoknak, illetve vannak olyan súlyos bűncselekmények, amelyek igenis halálbüntetést érdemelnek.

Jelenleg két férfi vár a büntetés végrehajtására. Anthony Junipert 2004-ben ítélték halálra, amiért megölte korábbi barátnőjét, annak két gyerekét és a testvérét. Thomas Porter egy rendőr megölése miatt kapott halálbüntetést 2005-ben. A hétfőn elfogadott törvényjavaslat értelmében büntetésük életfogytig tartó börtönbüntetésre változik, soha nem szabadulhatnak – írta a Guardian.

A szövetségi szintű halálbüntetésekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen, arról pedig itt írtunk, hogy Joe Biden elnöksége alatt hogyan változhat a halálbüntetésekhez való hozzáállás.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!