Valami „súlyos incidens” volt Észak-Koreában, veszélybe sodródott az ország népe, közölte az ottani propaganda

2021. június 30. – 05:37

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun észak-koreai vezető megrótt számos vezető párttisztviselőt a koronavírus-járvány elleni védekezésben elkövetett hibákért, amelyek vádja szerint egy „súlyos incidenshez” vezettek, és veszélybe sodorták az ország népét – jelentette szerdán az észak-koreai állami hírügynökség az MTI tudósítása szerint.

A KCNA nem közölte, hogy mi volt ez a súlyos incidens, vagy hogy a lakosság miképpen került veszélybe.

Észak-Korea hivatalosan egyetlen megfertőződést vagy halálesetet sem közölt a járványban, amit kétkedve fogad például Dél-Korea vagy az Egyesült Államok, de a világtól elzárkózó ország szigorú járványügyi intézkedéseket vezetett be.

Kim összehívta a Koreai Munkapárt politikai bizottságát, hogy kötelességszegést rójon fel több tisztségviselőnek. A KCNA csak „fontos, hosszú távú, járványellenes intézkedések” elmulasztásáról és egy „súlyos incidensről” meg „hatalmas válságról” írt, de nem nevezte meg ezek mibenlétét.

Az ülésen Kim leváltotta a politikai bizottság több tagját, a központi bizottság több titkárát, állami hivatalok több tisztségviselőjét, de a KCNA nem közölte, hogy ezek a leváltások az állítólagos járványügyi kötelességmulasztásokkal függenek-e össze.

Nem tudni, van-e bármi összefüggés, mindenesetre pár napja arról számoltunk be, hogy Kim Dzsongun fogyásáról közöltek anyagot a helyi állami tévében, előtte pedig a „feszült élelmezési helyzetről” beszélt a diktátor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!