Már Kim Dzsongun is elismerte: vannak gondok az észak-koreai élelmezéssel. De van ám jó híre is!

2021. június 16. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun észak-koreai vezető elismerte szerdán, hogy országában egyre feszültebb az élelmezési helyzet a koronavírus-járvány és a tavalyi tájfun miatt. Erről a Koreai Munkapárt központi bizottságának kedden kezdődött plenáris ülésén beszélt az országot 2011 óta vezető Nagy Örökös.

Az egyre feszültebb élelmezési helyzet részben a járványnak, részben pedig annak tudható be, hogy a tavalyi tájfun miatt a mezőgazdasági szektor nem tudta teljesíteni a gabonatermelési tervet, mondta Kim Dzsongun. Emiatt a továbbiakban is fenn kell tartani a járvány miatt érvényben lévő korlátozásokat.

Az ország gazdasága összességében azonban az év első felében javulást mutatott, az ipari termelés tavalyhoz képest 25 százalékkal nőtt – osztotta meg a párt központi bizottságával a jó hírt az ország egyszemélyi vezetője.

Kim Dzsongun beszéde a párt központi bizottságának plenáris ülésén – fotó: KCNA / AFP
Kim Dzsongun beszéde a párt központi bizottságának plenáris ülésén – fotó: KCNA / AFP

Észak-Koreán tavaly nyáron söpört végig a tájfun, otthonok ezreit és mezőgazdasági területeket téve használhatatlanná, árvizeket okozva. A természeti csapások sorozata és a koronavírus-járvány mellett a világtól elszigetelt országot szigorú nemzetközi szankciók is sújtják atomfegyverprogramja miatt.

A kínai Vuhanból indult járvány kitörésekor Észak-Korea az elsők között vezetett be szigorú korlátozásokat, lezárta a határait, és fogadkozott, hogy koronavírusmentes. A határzárnak nagyon kedvezőtlen hatása volt az ország első számú gazdasági és diplomáciai partnerével, Kínával folytatott kereskedelemre és így az észak-koreai gazdaságra is.

Tomas Ojea-Quintana, az észak-koreai emberi jogok érvényesülését nyomon követő ENSZ-szakértő márciusi jelentésében azt írta, hogy a járvány miatt többen haltak éhen az országban. Egy korábbi jelentésében Quintana azt írta, hogy a járvány előtt az észak-koreaiak több mint negyven százaléka számára nem volt elérhető a biztonságos élelmiszer-ellátás. (MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!