Újabb független hongkongi újságírót vettek őrizetbe

2021. június 28. – 06:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették az Apple Daily hongkongi lap egyik vezércikkíróját a város repülőterén vasárnap este, amint éppen elhagyni készült a különleges közigazgatású kínai területet – írja az MTI a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap alapján.

Az SCMP forrásai szerint az 57 éves Fung Wai-kong Nagy-Britanniába utazott volna, amikor a rendőrség a repülőtéren feltartóztatta a nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanúja miatt.

Fung 1997 óta dolgozott a múlt héten megszűnt Apple Dailynek, a leghangosabb kormánykritikus és Peking-ellenes lapnak, emellett pedig a CitizenNews nevű helyi hírportál vezető szerkesztője és rovatírója. Az újságíró a hetedik, akit az elmúlt két hétben őrizetbe vettek az Apple Daily munkatársai közül.

Fung őrizetbe vételével egy időben a hongkongi ellenzék körében népszerű Stand News című hírportál közölte, hogy eltávolítja az oldalon megjelent véleménycikkeket, és leállít egy már futó pénzgyűjtő akciót a platform védelme érdekében.

Az Apple Daily az egyik legnagyobb, a regnáló hatalomtól független hongkongi bulvárlap volt. A hatósági fellépés a maradék hongkongi független sajtó elleni támadások sorába illeszkedik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!