Nincs elég ember minden korrupciós ügy kivizsgálására, mondja az Európai Ügyészség vezetője

2021. június 21. – 17:05

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs engedélye elég embert felvennie a nyomozásokhoz az Európai Ügyészségnek (EPPO) – erről beszélt a Wall Street Journalnak adott interjújában Laura Codruța Kövesi, az új európai nyomozóhatóság vezetője.

Codruța Kövesi korábban a romániai Korrupcióellenes Ügyészséget vezette, amíg el nem távolították a posztjáról. Munkája során ugyanis rengeteg esetet tárt fel az ország politikai és a gazdasági elitjében – a sikeres tevékenysége pedig felkeltette az európai döntéshozók figyelmét is.

Laura Codruța Kövesi 2021. június 11-én egy szófiai sajtótájékoztatón – Fotó: Nikolay Doychinov / AFP
Laura Codruța Kövesi 2021. június 11-én egy szófiai sajtótájékoztatón – Fotó: Nikolay Doychinov / AFP

2020-ban választották meg az idén júniusban elindult Európai Ügyészség élére, amihez az Európai Unió 27 tagállamából 22 csatlakozott. Míg Svédország már jelezte utólagos csatlakozási szándékát, Dánia eleve nem vesz részt az uniós bel- és igazságügyi együttműködésben, Írország, Lengyelország és Magyarország viszont igen – viszont ők sem csatlakoztak még az Európai Ügyészséghez.

Ráadásul a már csatlakozott tagállamok esetén sem teljesen olajozott a működés: Szlovénia például nem delegált eddig a saját részükről ügyészt az EPPO-ba, így Codruța Kövesi szerint a korrupciós ügyek felderítése is nehezebb lesz az országban: „Ez szerintem jelzi a szlovén hatóságok együttműködési képességének a hiányát. Ha beszállsz valamibe, együtt kell működni, nem pedig bonyolítani a dolgokon.” Szerinte a szlovén ügyész hiánya miatt „lesznek ügyek, amiket félre kell rakni – holott az Európai Ügyészség azért jött létre, hogy senki ne rakhasson félre ügyeket.”

Ahogyan még egy februári konferencián, úgy Codruța Kövesi most is arról beszélt, hogy az új uniós költségvetés és az ehhez kapcsolt helyreállítási alap forrásai miatt megnőhet a korrupciógyanús esetek száma is – ebben pedig szerinte bármelyik ország érintett lehet:

„Szerintem nincs olyan, hogy tiszta ország. Azokban a tagállamokban, ahol nem volt olyan magas az esetek száma, még nem jelenti azt, hogy tiszta országokról beszélhetünk.”

Az ügyészség vezetője azonban arról is beszélt, hogy nincs elég erőforrás a lehető legtöbb ügy alapos kivizsgálására – ennek pedig nem pénzügyi okai vannak:

„Kaptunk több pénzt, de nem kaptunk engedélyt arra, hogy felvegyünk még több embert. Szóval most mit csináljak, vegyek több virágot az irodába? Nem, bölcs módon kell gazdálkodnunk a pénzzel. Ebből embereket kellene felvenni, mert több emberre van szükség”

– mondta Codruța Kövesi. Mivel nem akarják másra elkölteni a kapott pénzügyi forrásokat, ezért következő lépésként az Ügyészség várhatóan visszautalja a pénz egy részét az Európai Bizottságnak. Az EPPO vezetője szerint egyelőre még nehéz bármit is mondani a különböző ügyek állásáról, de reméli, hogy az év végére már vádat is emelhetnek majd az Európai Ügyészségen.