Irán új elnöke Joe Bidennek is üzent első sajtótájékoztatóján

2021. június 21. – 23:52

Másolás

Vágólapra másolva

„Az iráni ballisztikus rakétaprogram nem képezheti alku tárgyát, arról Joe Biden amerikai elnökkel sem hajlandó tárgyalni” – jelentette ki hétfőn Ebrahim Raiszi, a síita állam újonnan megválasztott elnöke a Teheránban tartott sajtótájékoztatón.

„Az Egyesült Államoknak kötelessége feloldani minden, önkényesen kiszabott szankciót Irán ellen”

– tette hozzá Raiszi.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma 2019 végén sújtotta szankciókkal Raiszit, akit több ezer – egyes emberi jogi szervezetek szerint több tízezer – ember kivégzésében játszott 1988-as szerepéért, a teheráni mészárosként is emlegetnek. Ő az első, amerikai szankciókkal sújtott iráni elnök.

Az MTI beszámolója szerint Raiszi a sajtótájékoztatón felszólította Rijádot, hogy azonnal hagyjon fel a jemeni polgárháborúba való beavatkozással.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta a szaúdi vezetésű koalíció katonailag is támogat.

Iránban pénteken tartottak elnökválasztást, amelyen a körülbelül 59 millió szavazásra jogosult állampolgárból 28,6 millióan vettek részt a választáson. Az előrejelzések Raiszit tartották a választás szinte biztos befutójának. A korábban Teherán főügyészi tisztségét betöltő elnökjelölt élvezte a síita állam legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah támogatását is.

A választáson eredetileg több mint hatszázan akartak indulni, de a jelölteket megrostáló, az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa csak hét indulót engedélyezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!