A keményvonalas jelölt nyert az iráni elnökválasztáson

2021. június 19. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gratulált a keményvonalasnak tartott Ebrahim Raiszinak az iráni elnökválasztáson elért győzelméhez ellenfele, a mérsékeltnek számító Abdolnaszer Hemmati – jelentette az iráni állami médiára hivatkozva az MTI. A belügyi tárca közlése szerint Raiszi a szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozottsága alapján 62,2 százalékot szerzett.

„Remélem, hogy kormánya – Ali Hamenei ajatollah vezetése alatt – virágzást és elégedettséget hoz országunk számára” – áll Hemmati levelében, amelyet a közösségi médiában is közzétett.
Jóllehet a belügyminisztérium a nap folyamán már bejelentette Raiszi győzelmét, e közleményét később visszavonta. Haszan Róháni leköszönő elnök mindazonáltal megerősítette: megvan a választás nyertese.

„Gratulálok az embereknek a döntésükhöz” – jelentette be Róháni a televízióban. „A hivatalos gratuláció még várat magára, de már tudjuk, ki kapott elegendő szavazatot a választáson, kit választott meg ma az ország” – tette hozzá, bár a győztes nevét nem mondta ki.

Iránban pénteken tartottak elnökválasztást, a felmérések szerint a részvétel akár rekordalacsony is lehetett. Dzsamal Orf belügyminiszter-helyettes szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a körülbelül 59 millió szavazásra jogosult állampolgárból 28,6 millióan vettek részt a választáson.

Ebrahím Raiszi elnökjelölt a sajtónak nyilatkozik, miután leadta szavazatát az iráni elnökválasztáson Teheránban június 18-án. Fotó: Abedin Taherkenareh / MTI/EPA
Ebrahím Raiszi elnökjelölt a sajtónak nyilatkozik, miután leadta szavazatát az iráni elnökválasztáson Teheránban június 18-án. Fotó: Abedin Taherkenareh / MTI/EPA

Az előrejelzések Raiszit tartották a választás szinte biztos befutójának. A korábban Teherán főügyészi tisztségét betöltő elnökjelölt élvezte a síita állam legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah támogatását is.

A választáson eredetileg több mint hatszázan akartak indulni, de a jelölteket megrostáló, az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa csak hét indulót engedélyezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!