Megint rengeteg diákot raboltak el Nigériában

2021. június 18. – 09:20

frissítve

Megint rengeteg diákot raboltak el Nigériában
A februárban elrabolt, de kiszabadított 279 diáklány egyike 2021 márciusában – Fotó: AMINU ABUBAKAR / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint nyolcvan diákot ejtettek túszul ismeretlen fegyveresek az északnyugat-nigériai Kebbi állam egyik iskolájában – írta az MTI.

Az eset csütörtökön történt, de akkor még nem lehetett tudni, hány diákot vittek magukkal az emberrablók. A tűzharcban megöltek egy rendőrt, és megsebesítettek egy diákot is. A gyerekekkel együtt öt tanárt is elraboltak.

Három hét leforgása alatt ez volt a harmadik tömeges emberrablás az ország északnyugati részén.

December óta összességében több mint nyolcszáz nigériai diákot raboltak el az iskolájukból – a hatóságok szerint váltságdíj fejében – fegyveresek. Többeket elengedtek, de mások sorsa továbbra is ismeretlen.

Február végén 279 diáklányt is elraboltak, őket viszont március elején szabadon engedték.

A rajtaütéseket többnyire az északnyugati régióban követik el, függetlenül az északkeleti országrészben elkövetett támadásoktól, ahol a Boko Haram iszlamista fegyveres csoport 2014-ben több mint 270 diáklányt rabolt el Chibok városából. A legnagyobb nigériai iszlamista fegyveres csoport vezetője, Abubakar Shekau állítólag felrobbantotta magát június elején egy összecsapásban, egyelőre azonban a hírt nem erősítették meg. Ez időlegesen hatással lehet ugyan a szervezetre, de alapvetően nem befolyásolja az iszlamista fegyveresek túlerejét az ország északi felében.

A 160 milliós, soknemzetiségű ország felerészben, jellemzően délen, keresztény, míg az ország északi fele muszlim.

A kínai tőkével megjelentek a kínai túszok is

Fegyveresek az ország délkeleti részében, Ogun államban szerdán négy kínai munkást raboltak el egy vasúti építkezésről, és a biztonságukért felelős őröket megölték. Kínai cégek több milliárd dolláros infrastrukturális befektetéseken dolgoznak Nigériában, gyakran rendőri védelem mellett. Áprilisban két kínai munkást raboltak el a délnyugat-nigériai Osun államban egy bányából, a biztonsági őreiket agyonlőtték. A munkásokat négy nappal később kiszabadították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!