Felrobbanthatta magát a Boko Haram vezetője

2021. június 7. – 06:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Talán meghalt a nigériai iszlamista fegyveres csoport, a Boko Haram vezetője – közölte a BBC egy olyan értesítésre hivatkozva, amely egy rivális iszlamista fegyveres csoporttól jött. Eszerint Abubakar Shekau még a múlt hónapban robbantotta fel magát véletlenül egy fegyveres összecsapásban. Igaz, a férfi halálhíre korábban is felröppent, a jelenlegit hivatalosan sem a 160 milliós ország északi felét kezében tartó fegyveres csoport, sem a nigériai hatóságok nem erősítették meg.

Nigériában az északon erős Boko Haram nélkül is vannak súlyos összecsapások.

Fegyveres banditák csaptak le a délnyugat-nigériai Oyo állam egyik városára a hét végén, a harcokban 11-en meghaltak, köztük több támadó – közölte az MTI helyi rendőrségi források nyomán.

Adewale Osifeso, Oyo rendőrségi szóvivője azt közölte, hogy a fegyveresek szombat este ütöttek rajta Igangan városon, ahol több épületet és gépkocsit felgyújtottak. Hozzátette, hogy a támadók közül is többen meghaltak.

Nigéria számos régiójában többször jelentettek összecsapásokat az elmúlt években a nomád állattartók és a földművesek között, ilyen összecsapás történt ezúttal is.

Az Afrika legnépesebb országának számító Nigériában, ahol több mint 250 nemzetiség él, nem ritkák az etnikai összecsapások sem. Idén februárban Ibadánban, Oyo fővárosában törtek ki zavargások a hausza és a joruba közösség tagjai között, az ország déli részéből pedig több hónapja az északon élő népcsoportok ellen irányuló gyűlöletbeszédekről adtak hírt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!