Merkel pártja kiütötte a szélsőjobbot Szász-Anhaltban

2021. június 6. – 20:55

frissítve

Merkel pártja kiütötte a szélsőjobbot Szász-Anhaltban
Reiner Haseloff, Szász-Anhalt CDU-s miniszterelnöke az urnazárás után – Fotó: Robert Michael / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az exit poll szerint kiütéses CDU-győzelem született vasárnap Szász-Anhaltban, írja a Tagesschau. A tartományi választás volt az utolsó nagy teszt az őszi Bundestag-választások előtt, ami eldönti: ki követheti Angela Merkelt Németország kancellárjaként.

Frissítés 01:24: az eredmények 99,3 százalékos feldolgozottságánál állnak, ezek csak pár tizedszázalékban különböznek a vasárnap esti becslésektől – az adatokat viszont mind a szövegben, mind a grafikonon frissítettük.

A szavazatok szinte teljes feldolgozottsága szerint Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU) 37,1 százalékot szerzett a tartományi választáson – ezzel jócskán erősítettek az öt évvel ezelőtti eredményükön (29,8 százalék), és rácáfoltak az előzetes várakozásokra, amelyek szoros küzdelmet jósoltak a CDU és a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) között.

Bár az AfD szerezte meg a második helyet, a 2016-os 24,3 százalék helyett csak 20,9 százalékot értek el. A várakozásoknak megfelelően mind a keletnémet kommunista utódpártból létrejött Baloldal (Die Linke), mind a Szociáldemokrata Párt (SPD) rontott az öt évvel azelőtti eredményén, és tíz év alatt mindkettő elveszítette a szavazói felét. Míg a Linke a 2011-es második helyet érő 23 százalékról csúszott le 11 százalékra, az SPD az akkori 21,5-ről esett be az eredmények szerint 8,4 százalékra.

Miközben a Zöldek az országos kutatásokban fej fej mellett haladnak a CDU-val, a vasárnapi választáson a párt csak a hatodik helyre futott be Szász-Anhaltban, 5,9 százalékos eredményükkel pedig csak nagyon gyengén javítottak a 2016-os eredményükön. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) pedig nagyon örülhetnek az eredménynek, hiszen öt év után újra bejuthatnak a magdeburgi tartományi gyűlésbe – ráadásul a Zöldek előtt, 6,4 százalékkal.

A vasárnap esti eredmények alapján úgy tűnik, folytathatja a munkáját a CDU-s miniszterelnök, Reiner Haseloff Kenya-koalíciója – amit a pártok színei alapján a fekete kereszténydemokraták, a vörös szocdemek és a Zöldek alkotnak 2016 óta. Azonban egy CDU–SPD–FDP koalíciónak vagy egy CDU–Zöldek–FDP felállásnak is van esélye. A kereszténydemokraták már a választás előtt jelezték, hogy az AfD és a Linke kivételével bárkivel szívesen alkotnak koalíciót.

Együtt folytatná a CDU a Zöldekkel és a szocdemekkel

Az elmúlt hónapokban főleg az aggodalom és a csalódás jellemezte a CDU-t: míg a párt aggódott az egyre erősödő Zöldek miatt, a párt támogatói csalódásukat fejezték ki Armin Laschet kancellárjelöltsége miatt. Ráadásul márciusban két tartományi választáson is történelmi vereséget szenvedtek Merkel kereszténydemokratái, ami miatt egyre reálisabbnak tűnt egy harmadik választási kudarc is Szász-Anhaltban.

Úgy tűnik, hogy teljes mértékben rácáfolnak erre az eredmények: a Tagesschau gyorselemzése egyenesen trendfordulóról ír, amelyet elsősorban a tartomány miniszterelnökének, Reiner Haseloffnak köszönhetnek. Egy felmérés szerint a CDU-szavazók 40 százaléka Haseloff miatt voksolt a pártra, a miniszterelnök ugyanis egyszerre tudta jó érzékkel megszólítani a reményvesztett keletnémeteket – és élesen elhatárolni magát a szélsőjobboldaltól.

Erről beszélt az urnazárás és az exit poll adatok közzététele után is a tartomány vezetője: Haseloff szerint a szász-anhaltiak „elhatárolódtak a szélsőjobbtól”, és „világos üzenetet küldtek a külvilágnak”. Paul Ziemiak CDU-főtitkár is „szenzációsan jónak” nevezte az eredményt. Azonban az AfD tartományi vezetője is elégedett az adatokkal, sőt, Tino Chrupalla pártvezér szerint a választás megmutatta, hogy „a szász-anhalti polgárok egy CDU–AfD-kormányt akarnak látni”. Bár erre szinte semmi esély sincs, a Kenya-koalícióra nagyon is van, ugyanis a Zöldek és a szociáldemokraták is jelezték, hogy készen állnak a kormányzati munka folytatására a CDU-val.

Éles meccset vártak

Korábban a választásról azt írtuk, hogy a felmérések alapján éles lehet a meccs Merkel pártja és a német szélsőjobb között – erre viszont a vasárnap esti eredmények igencsak rácáfoltak. Holott a tartományra nagy várakozásokkal tekintett az AfD: a német és a nemzetközi sajtó is általános elégedetlenségről számolt be, nemcsak Szász-Anhalt gazdasági, de demográfiai problémái miatt is. Bár egyes CDU-sok korábban arról beszéltek, hogy a párt nem zárhatja ki az idők végezetéig egy koalíció lehetőségét az AfD-vel, az őszi Bundestag-választásokra készülve ezt a lehetőséget a kereszténydemokraták minden fórumon visszautasították.

„[Az AfD] nem csak a CDU, de minden demokrata számára fenyegető” – mondta pár napja Armin Laschet, a CDU elnöke a Deutschlandfunknak adott interjújában. A kutatások alapján Laschetnak határozottságot kell mutatnia, szövetségi szinten ugyanis továbbra is nagyon éles a verseny a Zöldek és a kereszténydemokraták között. A Forsa intézet pénteken közzétett kutatása szerint ha most vasárnap tartanák a Bundestag-választásokat, akkor a CDU-ra 25, a Zöldekre pedig 24 százalék szavazna. A harmadik helyért pedig meglepő verseny alakult ki a szociáldemokraták és az FDP között, mindkét párt ugyanis 14 százalékon áll.

Főleg azok a polgári szavazók fordultak az FDP felé a kutatás szerint, akik Laschet kancellárjelöltté választása miatt kiábrándultak a CDU-ból. Az eredmények alapján viszont úgy tűnik, hogy a szász-anhalti győzelem megerősítheti nemcsak Laschet pozícióját a párt élén, de az esélyeit is a kancellári poszt megszerzésére. Angela Merkel már 2018-ban jelezte, hogy az idei választások után leköszönne a német kormány éléről – a kereszténydemokrata utódjelölt megválasztása viszont nem volt egyszerű folyamat. A szeptemberi voksolásra készülő német pártok helyzetéről még ebben a május eleji cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!