Putyin: Indulhat a fizetős vakcinaturizmus Oroszországba

2021. június 5. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan megkezdődhet a Szputnyik iránt érdeklődő külföldiek hivatalos oltása Oroszországban – derült ki Vlagyimir Putyin beszédéből a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon. Az orosz kormányszóvivő szerint a fizetős rendszerű vakcinaturizmus egy-két hónapon belül indulhat.

Az orosz kormány áttekinti a lehetőségét, hogy külföldi állampolgárok beoltathassák magukat Oroszországban – jelentette ki Putyin a szentpétervári fórumon pénteken. A koronavírus elleni orosz védőoltás a külföldieknek fizetős lenne. Szintén dolgoznak az Oroszországban dolgozó külföldi vendégmunkások oltási programján – mondta az orosz elnök a nemzetközi fórumon.

A külföldi vakcinaturizmus egy-két hónapon belül indulhat el – mondta el nem sokkal Putyin beszéde után Dmitrij Peszkov kormányszóvivő. A szóvivő szerint ennek gyorsan meg fogják teremteni a feltételeit, mert „óriási igény van a vakcinaturizmusra” – számolt be a Taszsz, az orosz állami hírügynökség.

Nemhivatalos vakcinaturizmus idáig is létezett, a Telexen is bemutattuk a Deutsche Welle erről szóló összeállítását. A német csatorna riportja szerint több utazási iroda is szervezett a Kreml hallgatólagos támogatása mellett városnézéssel egybekötött pár napos oltakozó túrákat Moszkvába, az első ilyen április 8-án volt. Egy norvég iroda 1200 és 3000 ezer euró közötti árat kért egy ilyen négy napos útért.

A spontán vakcinaturizmusról szóló áprilisi hírek időben egybeestek azzal, hogy az uniós oltási program sebességével elégedetlen Németország kétoldalú tárgyalásokat kezdett az oroszokkal a Szputnyik beszerzéséről, és Bajorország már előszerződést is kötött az első szállítmányról. Végül azonban Merkel úgy döntött, hogy csak azután vennének az orosz oltóanyagból, hogy azt elfogadja az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA azonban azóta sem adta áldását a Szputnyikra. Az EU-s oltási zöldigazolvány szintén nem vonatkozik a keleti oltóanyagokra, ráadásul a nyugati vakcinák szállítása időközben felgyorsult, ami miatt a tagállamok talán már kevésbé érzik úgy, hogy rá lennének szorulva az orosz vakcinákra. A nemzetközi „vakcinaháborúban” és országimázsszempontból Moszkvának azonban továbbra is fontos a Szputnyik, bár az oltási tempó Oroszországban sem túl magas: idáig 30 millió adagot oltottak el, ami a teljes népesség 10 százalékának a teljes beoltásához elegendő mennyiség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!