Angela Merkel: Az Európai Gyógyszerügynökség még nem kapott elég információt az orosz vakcináról

2021. április 26. – 23:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség még nem kapott elegendő információt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcináról ahhoz, hogy jóváhagyja azt, de ha a jóváhagyás hamarosan megtörténik, akkor Németország vásárolni fog belőle – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn.

„Ha hamarosan jóváhagyják, akkor természetesen lenne értelme Szputnyik V vakcinákat venni” – válaszolta Merkel újságírói kérdésre. „De ha ez hónapokig tart, akkor addigra már lesz elegendő vakcinánk, akkor újra meg kell vizsgálni a kérdést, hogy mennyit is rendeljünk ebből” – tette hozzá a kancellár.

Merkel azt is elmondta, hogy az egyre bőségesebbé váló oltóanyagokkal júniusban talán már feladhatják a jelenlegi, szigorú szempontok alapján rangsoroló oltási rendszert Németországban – írja a Reuters.

Angela Merkel német kancellár 2021. április 26-án, Berlinben – Fotó: Michael Kappeler / POOL / AFP
Angela Merkel német kancellár 2021. április 26-án, Berlinben – Fotó: Michael Kappeler / POOL / AFP

A kancellár ismertette, hogy a tervek szerint a második negyedévben 80 millió adag oltás érkezik az országba, köztük 50 millió a Pfizer/BioNTech-féle vakcinából. Ebből az oltóanyagból megbízhatóan érkeznek a szállítmányok, ezért azzal lehet számolni, hogy legkésőbb júniusban befejezik a kiemelt csoportok beoltását az első adaggal, és visszavonják az oltási kampányt szabályozó elsőbbségi sorrendet. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy rögtön mindenkit be is oltanak, hanem azt, hogy bárki jelentkezhet oltási időpontért – írj az MTI.

Németországban egyelőre az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával oltanak. A kormány legutóbbi adatai szerint vasárnapig a lakosság 7,2 százaléka – 5 960 243 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot a lakosság 23,4 százaléka, 19 486 698 ember kapott.

Április elején a legnagyobb német tartomány, Bajorország 2,5 millió adag Szputnyik V vakcinára kötött előszerződést. Az orosz vakcinát emellett várhatóan a bajorországi Illertissenben is elkezdhetik majd legyártani, ha megkapja az engedélyt az EMA-tól.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom