Két évre tiltja ki Trumpot a Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook hosszas huzavona után úgy döntött, hogy két évre függeszti fel Donald Trump volt amerikai elnök Facebook- és Instagram-fiókját – derül ki a cég közleményéből. Utána is csak akkor térhet vissza, ha úgy ítélik meg, hogy a beengedése nem jár veszéllyel a közbiztonságra.

Trumpot a washingtoni Capitolium január 6-i ostroma után tiltotta ki a Facebook – és egyébként a Twitter is –, mert úgy ítélték meg, hogy egyes bejegyzéseivel maga is erőszakra buzdította a tüntetőket, hozzájárulva ezzel az események eldurvulásához. A cég által tavaly életre hívott, független, külső szakértőkből álló Felügyelőtanács fenntartotta a döntést, de kritizálták a Facebookot, amiért nem világos elvek mentén és határozatlan időre függesztették fel a volt elnököt.

A cég most ennek hatására két évben határozta meg a felfüggesztés idejét, mert szerintük ez arányos az ügy súlyával, elég jelentős ahhoz, hogy visszatartó erővel bírjon, és elég hosszú, hogy lehűljenek a kedélyek.

A felfüggesztés az eredeti tiltástól, január 7-től számít, így Trump 2023 elején posztolhat újra a legnagyobb közösségi felületeken. Ez azt is jelenti, hogy ha 2024-ben valóban újra megmérettetné magát az elnökválasztáson, a következő szűk két évre jelentősen beszűkül a kampányolásra rendelkezésre álló tere. Ez jól látszik abból is, hogy bár a kitiltása után elindította a saját blogját, azt annyira nem olvasta senki, hogy nem sokkal később le is állt.

A két év letelte után sem lesz automatikus a fiókok visszaállítása. A Facebook akkor szakértők véleményét fogja kikérni arról, hogy elmúlt-e már a közbiztonságra jelentett kockázata annak, hogy Trump tömegeket érjen el a felületeiket, tekintettel az akkor éppen zajló eseményekre és közhangulatra. Ha igen, újra megnyitják az utat Trump előtt.

Kép: Facebook
Kép: Facebook

A tiltás feloldása után azonban világos és gyors fokozatossággal súlyosbodó szankciókkal fogják sújtani, ha újabb szabálysértéseket követ el. Ez a szankciórendszer nemcsak Trumpra, hanem minden közszereplőre vonatkozni fog, és a Facebook közzé is teszi, milyen elvek mentén fogja alkalmazni. Egyúttal megszűnik a közszereplők különleges bánásmódja is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!