Izrael magyarországi nagykövete: Ha Izraelen múlna, már holnap béke lehetne a Közel-Keleten

2021. június 3. – 11:28

frissítve

Izrael magyarországi nagykövete: Ha Izraelen múlna, már holnap béke lehetne a Közel-Keleten
Yacov Hadas-Handelsman – Fotó: Andras Mayer / Izrael Állam Nagykövetsége

Másolás

Vágólapra másolva

Ha csak Izraelen múlna, már holnap béke lehetne a régióban – mondta el Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Portfoliónak adott interjújában.

A nagykövet arról beszélt a palesztinokkal kapcsolatban, hogy „hallatlan dolog az, hogy időről időre újra megküzdenek velünk, veszítenek, majd ahelyett, hogy megfizetnének hibáikért, kapnak egy új esélyt tőlünk, amellyel azonban sosem élnek”. A nagykövet szerint az iráni nukleáris kísérlet megakadályozása egyes országoknak diplomácia játék, Izrael számára viszont létkérdés, „egy iráni atomfegyver kifejlesztése esetén mi lennénk a célpont” – mondta.

Úgy véli: „Ha csak Izraelen múlna, már holnap béke lehetne a régióban, de a Hamász ebben nem érdekelt. Tulajdonképpen egyfajta halálkultuszt hirdetnek, amelyben a mártíromság egy erény. Nekünk ezzel szemben az élet a legszentebb érték.” Szerinte a Hamász célja valójában az, hogy viszályt szítson Izrael és az arab országok között, illetve hogy „tömegek megnyerése útján sarokba szorítsa a mérsékelt arab államokat”. De az arab országok „többé nem akarnak a palesztinok fogságában lenni, mivel mára világossá vált, hogy a palesztinok »vétójogukkal«️ igyekeznek megakadályozni Izrael és az arab országok közeledését”.

A közel-keleti harcok újbóli fellángolásáról ebben, az egész konfliktus hátteréről pedig ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!