Félmilliárd dollárt hozott Lukasenkónak a munkafürdőzés Putyinnal

2021. május 30. – 08:36

frissítve

Félmilliárd dollárt hozott Lukasenkónak a munkafürdőzés Putyinnal
Alekszandr Lukasenko és Vlagyimir Putyin egy jachton Szocsiban, a kétnapos találkozó szombati napján. Fotó: SERGEI ILYIN / SPUTNIK / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bár öt órán át tartott a megbeszélés, közös sajtótájékoztató nélkül zárult a találkozó az orosz elnöknél, aki Szocsiban fogadta a Belaruszt 27 éve irányító Alekszandr Lukasenkót pénteken és szombaton. A vizit során – amelyet munkafürdőzésnek nevezett Putyin, felajánlva, hogy mártózzanak meg közösen a Fekete-tengerben – hivatalosan nem sok minden merült fel: csupán annyit tudni, hogy megállapodtak arról, hogy Oroszország hamarosan folyósítja a decemberben megítélt másfél félmilliárd dolláros hitel újabb félmilliárd dolláros részletét és a belarusz állami légitársaság újabb járatokat indíthat Oroszországba – írta a Newsru.com.

Emellett szó volt az Athénból Vilniusba tartó Ryanair-gépről, amelyet a múlt héten kényszerített földre Minszkben a belarusz légiirányítás, egy vadászgép kíséretében. Lukasenko egy Hamasz-fenyegetésre hivatkozott, bár a titokzatos e-maillel kapcsolatos számos körülmény vitatható. Az biztos, hogy a gép leszállása után őrizetbe vették Raman Prataszevics belarusz ellenzéki aktivistát – a Telegram üzenetküldőn létrehozott Nexta alapítóját – és társát, az orosz állampolgárságú Szofija Szapegát.

Lukasenko azt állította, hogy az üggyel kapcsolatban fontos dokumentumokat hozott, ezt az orosz fél megerősítette, bár konkrétumok az iratokról nem derültek ki. Putyin jelezte, hogy az orosz állampolgárságú Szapega sorsát figyelemmel kísérik.

Szombaton jachton kirándult a két elnök, a hivatalos tájékoztatás szerint itt újabb hitelről szóló kérdés nem merült fel, de „kereskedelmi, gazdasági kérdéseket vitattak meg”.

Lukasenko tavaly hatodszor nyerte meg az elnökválasztás 80 százalék feletti eredménnyel, ám bizonyos, hogy az nem tükrözi a valós eredményt, amelyet az EU sem fogadott el.

Ezután soha nem látott tüntetési hullám indult az országban, amely hónapokon át százezreket vitt utcára, ám a rendfenntartók mind keményebben léptek fel, ezreket több hetes elzárásra ítélve. Ezután célzottabban is rámentek az ellenzékiekre – a vezetés vagy külföldön vagy börtönben van –, ennek a folyamatnak a része Prataszevics letartóztatása is, aki elméletben akár halálbüntetést is kaphat. (Belarusz Európa egyetlen országa, ahol végrehajtható halálbüntetést szabhatnak ki.)

Az ellenzék attól tart hosszabb ideje, hogy Lukasenko hatalma megtartása érdekében mind jobban feladja az ország függetlenségét Oroszországgal szemben. A folyamat azonban bonyolultabb, Lukasenko a mélyebb integrációt ígérte ugyan, de igyekezett elkerülni, hogy teljesen és formálisan is Moszkvával való függésbe kerüljön. Szervezetileg azonban a 9,5 milliós Belarusz így is Oroszország legszorosabb szövetségese.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!