Biden alatt sem száll vissza az USA az egyik legfontosabb fegyverzetellenőrzési szerződésbe

2021. május 28. – 05:34

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb potenciális témalehetőséggel bővült, hogy miről is beszélhet majd egymással Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök június 16-án, Genfben, miután amerikai lapértesülések szerint Biden mégsem támogatja, hogy az Egyesült Államok újra csatlakozzon az egyik legfontosabb fegyverzetellenőrzési szerződéshez, a Nyitott Égbolt megállapodáshoz.

Ebből még Donald Trump vezetésével szállt ki az USA 2020 novemberében – a döntést az akkor még csak elnökjelölt Biden élesen kritizálta, ám a megválasztása után történt, a NATO által is szorgalmazott felülvizsgálat után arra jutott a kabinet, hogy mégsem csinálják vissza Trump döntését. Pedig az elmúlt időszakban több amerikai-orosz egyeztetés is volt részben ez ügyben is, főleg, hogy Moszkva hamarosan törvénybe foglalná, hogy Washingtont követve ők is kiszállnak a megállapodásból.

Az orosz vezetés ezt januárban jelezte, azt állítva, hogy az amerikai kilépés komoly kárt okozott, mert felborította a részes államok érdekegyensúlyát, és aláásta a megállapodás bizalom- és biztonságerősítő szerepét. Moszkva nehezményezte, hogy Washington szövetségesei nem támogatták Moszkva javaslatait a szerződés életben tartására.

Az 1992-ben aláírt és 2002-ben hatályba lépett Nyitott Égbolt szerződés lényege, hogy a csatlakozott országok engedélyezik a többiek számára, hogy fegyvertelen felderítő gépeik ellenőrző repüléseket hajtsanak végre a többi területe fölött. A szerződés rendelkezései alapján az utóbbi másfél évtizedben több mint 1500 ellenőrző repülést hajtottak végre, amelyek egyik fő célja a bizalomerősítés, a leszerelési egyezmények betartásának ellenőrzése, írja az MTI. A szerződésnek 34 európai és észak-amerikai részes állama volt.

Ha nem történik változás, az azt jelenti, hogy a két vezető atomhatalom között csak egy, az Új START fegyverzetellenőrzési szerződés marad érvényben, mégpedig 2026. február 5-éig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!