Semleges területen tartja első elnöki találkozóját Biden és Putyin júniusban

2021. május 25. – 16:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Június 16-án megtörténik a régóta várt csúcstalálkozó az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, illetve az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden között. Az elnökök a semleges svájci Genfben találkoznak majd, írja az RT.

A két elnök első személyes találkozójának hírét a Kreml is megerősítette. Genf városának kiválasztása szimbolikus, a katonai oldalaktól független svájci város ugyanis gyakran kínál harmadik félként platformot különféle találkozókhoz.

Biden és Putyin nem először találkozik élőben, de először találkoznak úgy, hogy Biden az USA megválasztott elnöke. A két vezető olyan nehéz témákkal foglalkozik majd a találkozón, mint az Egyesült Államok és Oroszország jelenlegi kapcsolatának jelentős mélypontja.

Biden és Putyin 2011-ben egy moszkvai találkozón – Fotó: ALEXEY DRUZHININ / POOL / AFP
Biden és Putyin 2011-ben egy moszkvai találkozón – Fotó: ALEXEY DRUZHININ / POOL / AFP

A két elnök kapcsolatát rontotta, hogy hírszerzői jelentések márciusban arról számoltak be, hogy Putyin megpróbált az amerikai választásokba beavatkozni. Biden ekkor gyilkosnak nevezte egy interjúban az orosz elnököt, hozzátette, Putyinnak vállalnia kell a következményeket, amiért megpróbált beavatkozni az elnökválasztásba. Biden kifejtette ugyanakkor azt is, hogy szerinte elég jól ismeri Putyint, és úgy gondolja, hogy az orosz elnöknek nincs lelke. Ezt egyik találkozójukon meg is mondta neki, mire Putyin csak annyit felelt, hogy akkor megértik egymást.

Az amerikai–orosz diplomáciai kapcsolat ezután odáig fajult, hogy Oroszország konzultációra hazahívatta washingtoni nagykövetét. Az orosz parlament alsóházának elnöke, Vjacseszlav Vologyin ugyanekkor arról beszélt, hogy Biden Putyin megtámadásával egész Oroszországot támadja.

Biden szintén júniusban megy első tengerentúli útjára is, ekkor az Egyesült Királyságba, azt követően pedig Brüsszelbe utazik majd. Az utazás célja, hogy demonstrálja kormányának elkötelezettségét a transzatlanti szövetség iránt, és megerősítse kapcsolatát a kulcsfontosságú szövetségesekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!