Joe Biden első külföldi utazására készül elnökként, egyből Európáig megy majd

2021. április 23. – 21:50

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden elnök júniusban indul első tengerentúli útjára, írja az AP a Fehér Ház bejelentése alapján. Biden az Egyesült Királyságba, azt követően pedig Brüsszelbe utazik majd. Az utazás célja, hogy demonstrálja kormányának elkötelezettségét a transzatlanti szövetség iránt és megerősítse kapcsolatát a kulcsfontosságú szövetségesekkel.

Az elnök első útja Cornwallba vezet majd, ahol részt vesz a G7-csúcstalálkozón, melyet június 11 és 13. között tartanak. Ezután továbbutazik Brüsszelbe, itt az Európai Unió vezetőivel találkozik, később pedig részt vesz a június 14-i NATO-csúcstalálkozón.

Biden célja az első utazással, hogy átfordítsa Trump szövetségi megközelítéseit: az előző elnök ugyanis első útját anno Szaúd-Arábiába tette, míg az egyoldalú fellépései és NATO-szkepticizmusa nem segített az amerikai szövetségek rendezésében.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára azt mondta, Biden Cornwallban találkozik majd Boris Johnsonnal, illetve más vezetőkkel is. Brüsszelben a NATO szövetségeseivel, köztük Erdogannal is találkozik. Psaki hozzátette,

„Ez az utazás megmutatja az elnök elkötelezettségét szövetségeink helyreállítására, a transzatlanti kapcsolat újjáélesztésére, illetve szövetségeinkkel és többoldalú partnereinkkel való szoros együttműködésben a globális kihívások kezelésére”.

Biden utazását azután jelentette be, hogy csütörtökön és pénteken virtuális klímacsúcsot tartott a globális felmelegedés problémájának kezelése ügyében. A meghívottak között volt Vlagyimir Putyin orosz, Hszi Csin-ping kínai és Narendra Modi indiai elnök, Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Von der Leyen és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Boris Johnson brit, Mario Draghi olasz, Pedro Sánchez spanyol és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök – összesen 40 állami vezető, mind ott voltak az online találkozón. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!