Oroszország kilép a Nyitott Égbolt szerződésből

2021. január 15. – 15:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország megkezdi a kilépést a Nyitott Égbolt szerződésből, írja az MTI az orosz külügyminisztérium pénteki közlése nyomán.

Az 1992-ben aláírt és 2002-ben hatályba lépett megállapodásnak 34 európai és észak-amerikai részes állama volt. Ezeket a megállapodás arra kötelezte, hogy kölcsönösen nyissák meg egymás előtt légterüket, és engedélyezzék a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését a területük felett.

A szerződés rendelkezései alapján az utóbbi másfél évtized során több mint 1200 ellenőrző repülést hajtottak végre, amelyek egyik fő célja a bizalomerősítés, a leszerelési egyezmények betartásának ellenőrzése. A partnerek a szerződést a műholdas felderítő eszközök tökéletesedése ellenére is hasznosnak tartották.

Mint ismert, az Egyesült Államok tavaly május 21-én jelentette be kilépési szándékát az egyezményből, majd fél évre rá ténylegesen kilépett: november 22-én jelentették be, hogy az USA nem részese többé a Nyitott Égbolt szerződésnek.

Washington és Moszkva korábban a szerződés megsértésével vádolta egymást, majd az oroszok azzal érveltek, hogy az amerikai kilépés komoly kárt okozott, mert felborította a részes államok érdekegyensúlyát, és aláásta a megállapodás bizalom- és biztonságerősítő szerepét.

Moszkva nehezményezte, hogy Washington szövetségesei nem támogatták Moszkva javaslatait a szerződés életben tartására. Oroszország arra kérte a Nyitott Égbolt szerződésben maradó államokat, hogy az Egyesült Államok kilépése után is biztosítsák egész területük, így az amerikai objektumok feletti átrepülést, és az orosz területekről készült légi felvételeket ne adják át a Pentagonnak.

Az orosz külügyminisztérium a kilépésről szóló döntését azzal indokolta, hogy nem tapasztalt előrelépést a szerződés működésének útjában álló akadályok elhárításában. A közlemény szerint a belső ügyintézési folyamat befejezéséről értesíteni fogják a szerződés két letéteményes államát, Magyarországot és Kanadát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!