Harry hercegtől azt várta el a családja, hogy csendben szenvedjen anyja halála után

2021. május 21. – 17:23

frissítve

Harry hercegtől azt várta el a családja, hogy csendben szenvedjen anyja halála után
A 13 éves Harry herceg édesanyja, Diana hercegnő temetésén, a kép jobboldalán látható apja mellett, 1997-ben Fotó: JEFF J MITCHELL / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb interjút adott Oprah Winfrey-nek Harry herceg, két hónappal a márciusi beszélgetés után, amelyen feleségével, Meghan Markle-lal együtt mondta el, miért is hagyták el a királyi családot. Diana hercegnő fia most anyja 1997-es haláláról beszélt és arról, hogyan próbálta feldolgozni a veszteséget 13 éves korától kezdve – írta a BBC.

A brit trónörökös, Károly herceg kisebbik fia szerint egyedül hagyta őt a királyi család a fájdalmával együtt, amelytől csendben kellett szenvednie. Nem számíthatott lelki támogatásra senkitől.

„Minden egyes alkalommal, amikor öltönyt és nyakkendőt vettem fel, hogy eljátsszam a szerepemet, és megfelelő arcot vágjak, belenéztem a tükörbe, és azt mondtam: gyerünk…Robotpilótára kapcsoltam” – mondta a 36 éves Harry herceg – vagy Harry Wales, ha az uralkodócsaládban betöltendő feladatokról való lemondás alapján cím helyett vezetéknévvel illetjük.

Az apjának nincs igaza

Nem csak édesenyja elvesztésének ideje volt nyomasztó, rémálomnak nevezte 28 és 32 éves kora közötti korszakát is, azaz a Meghan Markle-lal kötött házassága előtti időszakot. Italra és drogra vágyott, hogy elfedje szenvedését – mondta Harry herceg Oprah Winfrey „The Me You Can't See” (nagyjából „Az én láthatatlan énem”) című műsorában. Igaz, azt is elmondta, hogy a brit seregben töltött 10 év – 30 évesen szerelt le – a legboldogabb időszaka volt, mert nem kapott különleges bánásmódot. A királyi családon belüli élete viszont szenvedés volt.

„Apám sokszor mondta nekem és Vilmosnak, amikor kisebb voltam, hogy: ez velem is így volt, veletek is így lesz… de hát ennek semmi értelme. Csak azért, mert valaki szenved, nem jelenti azt, hogy a gyerekeinek is szenvedniük kell, épp ellenkezőleg: aki szenved, az bármi is történt vele, mindent megtesz azért, hogy a gyerekeinek jobb legyen” – mondta, Károly herceget is felelőssé téve a gyerekkori kínlódásokért.

Épp ebből a megfontolásból legalább azt el akarta kerülni, hogy az ő felesége is szenvedjen a királyi család fojtogató légkörétől, ezért is váltak meg az uralkodócsalád tagjaként kapott címeiktől és kötelezettségeiktől, és költöztek Kanadába, majd az Egyesült Államokba.

Harry azonban így is dühöt és sajnálatot érez, hogy nem lépett fel sokkal előbb felesége védelmében, amikor a bulvársajtó láthatóan ellenségesen viselkedett vele szemben. Meg van győződve róla, hogy rasszista nézetek áldozata is volt az afroamerikai gyökerekkel is rendelkező Meghan, sőt, Diana is részben ennek volt az áldozata. „Viszonya volt valakivel, aki nem fehér, és látjuk, mi történt” – mondta, utalva arra, hogy édesanyja Dodi al-Fayed üzletemberrel volt kapcsolatban, és együtt menekültek a paparazzik elől Párizsban, amikor autójuk halálos balesetet szenvedett.

Harry szerint édesanyja hihetetlenül büszke lenne rá azért, hogy volt ereje azt az utat járni, amelyet Diana is szeretett volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!