Milyen vezetéknevet használnak a brit királyi család tagjai? Egyáltalán van nekik olyan?

2021. március 25. – 05:11

frissítve

Milyen vezetéknevet használnak a brit királyi család tagjai? Egyáltalán van nekik olyan?
Steve Parsons / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Van az a rettenetesen rossz és rettenetesen régi vicc, hogy

„Mi az? Arnold Schwarzeneggernek hosszú, Brad Pittnek rövid, Madonnának nincs, a pápának van, de nem használja?
Vezetéknév.”

Érdekes kérdés, hogy vajon a viccet elsüthetnénk-e a pápa helyett mondjuk Harry herceg említésével. Egyáltalán, vezetéknév-e az, hogy herceg, és ha nem, akkor mi szerepel például a brit királyi család tagjainak útlevelében?

A kérdés aktualitását az adja, hogy Harry herceg a napokban vezetői állást kapott a BetterUp nevű cégnél, amelynek honlapján Harry herceg, Sussex hercege néven szerepel a vezetőség többi tagja mellett.

Ha a vezetékneve után eredünk, első állomásként a Wikipédia nem ad gyors magyarázatot, azt viszont megtudhatjuk az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében hatodik helyet elfoglaló Harryről, hogy a születéskor egyből négy nevet is kapott – Henrik Károly Albert Dávid, angolul Henry Charles Albert David) –, amivel persze meg sem közelít olyanokat, mint VI. Fülöp spanyol király legfiatalabb húga, akit hivatalosan Margarita María de la Victoria Esperanza Jacoba Felicidad Perpetua y Todos los Santos de Borbón y Borbón-Dos Siciliasnak kellene szólítani, de picit a magyar királyi hagyományokhoz közelítve említhetnénk az autóversenyzésből ismert Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringent, vagy rövidebben Ferdinand Habsburgot is.

Harry herceg bemutatkozás a cég honlapján – Forrás: Butterup
Harry herceg bemutatkozás a cég honlapján – Forrás: Butterup

Persze egy uralkodónak, illetve a közvetlen rokonainak nem is kell vezetéknév, anélkül is elég könnyen beazonosíthatók, II. Erzsébet királynőt sem nagyon keverjük össze mással, ha egy országon belül névismétlés jönne, akkor ugye változik a sorszám, ha pedig két országban egyszerre uralkodik azonos névvel valaki, akkor még mindig meg lehet jegyezni, hogy Fülöp belga királyról vagy (VI.) Fülöp spanyol királyról van-e szó.

Marketingfogásnak indult

Ettől függetlenül a brit királyi családnak egyébként pont van vezetékneve, még ha nem is olyan rég. Bő 100 évvel ezelőttig igazából csak az oda beházasodó civileknek volt, de így is akadt azért olyan megnevezésük, amivel jól beazonosíthatók voltak a történelmi forgatagban. Ez persze nem más, mint a dinasztia, ez alapján tartották számon, ki kinek a vérvonalába tartozik. Ez az angol királyi család esetében a a Szász–Coburg–Gothai-ház.

A névből könnyen kitalálható, hogy a gyökereket német területen kell keresni, méghozzá egészen pontosan a Szász–Coburg–Gotha Hercegségben. Az I. Ernő herceg által alapított ház a 19. században komoly szerephez jutott Európában, például a belga és a brit trón is a család két ágának leszármazottaihoz került, de szintén ehhez a dinasztiához köthető az a Sarolta hercegnő, aki I. Miksa mexikói császár felesége volt, valamint az a Ferdinánd, aki 1836-ban feleségül vette II. Mária portugál királynőt, és ezzel 1910-ig a Portugál Királyságot is a dinasztiába olvasztotta, de I. Ferdinánd bolgár cár is a Szász–Coburg–Gothai-ház tagja volt. Vagyis elég sok helyen felbukkantak a kis német hercegség leszármazottai.

Na, pont ez a német eredet volt az, ami nem mutatott annyira jól A király beszéde című filmből is ismert V. György szerint. II. Erzsébet nagyapja akkor már hét éve ült a trónon, szóval nem a koronázással összefüggő intézkedésről van szó, a megoldás inkább a dátumban keresendő. 1917-ben, az első világháború közepén nem annyira tűnt jó üzenetnek a német hercegséghez való kötődés, ezért V. György dinasztiát váltott, az új nevet pedig egyből vezetéknévnek is megtette – az új név a királyi család egyik rezidenciája nyomán a Windsor lett.

II. Erzsébet igazított kicsit a dolgon

A Windsor-ház elnevezés a mai napig áll, a Windsor vezetéknév viszont már nem, méghozzá a most is uralkodó II. Erzsébet miatt. Erzsébet 1947-ben, hercegnőként ment hozzá a dán és görög uralkodócsaládból származó Philip Mountbattenhez. Öt évvel később, apja, VI. György halálakor Erzsébet került a trónra, így mindketten új néven folytatták, a hercegnőből II. Erzsébet királynő lett, férjéből pedig Fülöp edinburghi herceg.

1960-ban viszont úgy gondolták, hogy szeretnék magukat picit megkülönböztetni a Windsor-ház többi tagjától, a királyi házaspár ezért úgy rendelkezett, hogy onnantól kezdve minden utód a Mountbatten-Windsor nevet viselje majd, egy nagy kivétellel: aki az „Ő királyi fensége... hercege” vagy „Ő királyi fensége... hercegnője” címet viseli, annak nem kell vezetéknevet használnia, ha nem akar. Anna hercegnő például akart, az 1973-as házassági anyakönyvi kivonatában ott díszeleg a Mountbatten-Windsor vezetéknév.

Erzsébet és Fülöp eljegyzésük idején – Fotó: Topical Press Agency / Hulton Archive / Getty Images
Erzsébet és Fülöp eljegyzésük idején – Fotó: Topical Press Agency / Hulton Archive / Getty Images

Most jön a csavar a történetben

Harry herceg és felesége, Meghan Markle 2020-ban mondtak le királyi titulusukról, úgyhogy joggal gondolhatnánk, hogy Károly herceg kisebbik fia egy esetleges bemutatkozáskor majd Harry, esetleg Henry, ráérősebb időkben Henry Charles Albert David Mountbatten-Windsorként mutatkozik majd be, de nem is tévedhetnénk nagyobbat.

Merthogy Harry és bátyja, Vilmos nem ezt a vezetéknevet használják, amikor erre szükség van, hanem apjuk, Károly walesi herceg címét vették fel – mindketten így, William Wales és Harry Wales néven szolgáltak például a katonaságban is. A kivételeknek itt még nincs vége, sőt:

  • Eugénia és Beatrix hercegnők (Károly herceg unokahúgai) apjuk, András yorki herceg után a York vezetéknevet használják,
  • Anna hercegnő gyerekei apjuk után egyszerűen a Phillips vezetéknevet viselik,
  • II. Erzsébet és Fülöp herceg negyedik gyereke, Eduárd wessexi gróf pedig csak a Windsort használja, Mountbatten nélkül.

Harryéhez hasonló, de még speciálisabb helyzet volt, amikor VI. György bátyja, Eduárd közvetlenül a trónról mondott le majdnem egyéves uralkodás után. Ekkor természetesen elvesztette a VIII. Eduárd brit király megnevezést, ám nem a születésekor kapott Eduárd yorki herceg titulushoz tért vissza, hanem a külön számára létrehozott Windsor hercege címet kapta meg.

Ezt a helyette trónra kerülő öccse, VI. György jelentette be két nappal a megkoronázása után. Ez a cím csak rá vonatkozott, sem felesége, sem az esetlegesen születendő gyerekei nem kapták volna meg.

Összegezve tehát: hivatalosan Windsor a királyi család tagjainak vezetékneve, kivéve, amikor ettől eltérnek, ami lényegében mindig bekövetkezik. A nyitásként felhozott vicchez visszakanyarodva, a királyi család nagyjából egy „van, de minek” felütéssel kerülhetne oda Schwarzenegger, Pitt és Madonna mellé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!