Újabb rakétatámadások indultak Izrael ellen, alig 8 órán át tartott a nyugalom

2021. május 20. – 11:19

Újabb rakétatámadások indultak Izrael ellen, alig 8 órán át tartott a nyugalom
Az izraeli külügyminiszter, Gabi Ashkenazi német kollégáját, Heiko Maast fogadta Izraelben, a rakétatámadások helyszínén Fotó: Gil COHEN-MAGEN / AFP1

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc és fél órás nyugalom után ismét kiújultak a rakétatámadások Izrael ellen – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön. Este héttől csütörtök reggel 7-ig mintegy 70 rakétát lőttek ki Izraelre a Gázai övezetből, ami az előző napokhoz képest jelentős csökkenést mutat, miközben az izraeli hadsereg is kevésbé intenzíven támadta az előző éjszakákhoz képest elsősorban a „Gázai metrót”, a Hamász alagúthálózatát.

Az izraeli külügyminiszter azzal vádolta meg a Hamászt, hogy azért folytamatosan lövi rakétákkal továbbra is Izraelt, hogy „brutálisan megkísérelje” politikai helyzetének erősítését, és átvegye a Palesztin Nemzeti Hatóság irányítását azután, hogy délelőtt még úgy tűnt: a felek közös megegyezéssel állapodhatnak meg a tűzszünetben az izraeli–palesztin konfliktusban.

A tűzszünet közeledtéről írt legalábbis az MTI Músza Abu Marzuk Hamász-illetékesre hivatkozva, és idézve a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász mozgalom egyik vezető tisztségviselőjét:

„Úgy vélem a fegyvernyugvás elérését célzó erőfeszítések sikerrel fognak járni (…) Arra számítok, hogy a tűzszünetet egy-két napon belül megköthetik, mégpedig közös megállapodással.”

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokra rálátással bíró egyik egyiptomi biztonsági forrás szerint a felek közvetítők közbenjárásával lényegében megállapodtak a tűzszünetben, aminek már csak a részleteit kell kidolgozni, írta csütörtökön reggel a magyar állami hírügynökség.

Május 10. óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 223 palesztin és 12 izraeli vesztette életét a hivatalos adatok szerint. Joe Biden amerikai elnök szerdán a feszültség számottevő és azonnali csökkentését követelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit.

Csakhogy eközben a harcok Izrael és a radikális palesztinok között változatlan hevességgel folynak tovább. Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 228 palesztin vesztette életét, köztük több mint hatvan gyerek. Izraeli oldalon tizenkét ember halt meg.

Az EU közös nyilatkozatban szerette volna elítélni az izraeli–palesztin konfliktust, de azt Magyarország a 27 uniós tagállam közül egyedüliként nem támogatta. Menczer Tamás államtitkár ezt azzal indokolta: azért nem értettek egyet az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatos európai uniós nyilatkozat szövegével, mert a kormány szerint az súlyosan kiegyensúlyozatlan volt, és nem tükrözte a valós helyzetet.

A súlyos konfliktus kirobbanásáról itt olvashatja korábbi cikkünket.

Csütörtökön egyébként Izraelbe érkezett szolidaritási látogatásra Heiko Maas német külügyminiszter – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál. A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter üdvözölte német kollégáját, és köszönetet mondott neki a látogatásért. Askenázi háláját fejezte ki Németország kormányának az Izraelnek nyújtott támogatásért és a Hamász terrorjának elítéléséért, valamint Izrael önvédelemhez való jogának hangsúlyozásáért a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezettel folyó rakétaháború 11. napján.

Szintén Izraelbe várják csütörtökön a Cseh Köztársaság és Szlovákia külügyminisztereit, Jakub Kulhaneket és Ivan Korcokot. A külföldi külügyi vezetők meglátogatnak a Hamász rakétatüze sújtotta helyszíneket, és tájékoztatást kapnak izraeli biztonsági tisztviselőktől. A nap folyamán várhatóan találkoznak Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, Reuven Rivlin államfővel és Beni Ganz védelmi miniszterrel is.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!