Egy Hamász-illetékes szerint napokon belül tűzszünet jöhet az izraeli–palesztin konfliktusban

2021. május 20. – 08:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A felek közös megegyezéssel állapodhatnak meg a tűzszünetben az izraeli–palesztin konfliktusban, akár egy-két napon belül ez meg is történhet – írja az MTI Músza Abu Marzuk Hamász-illetékesre hivatkozva. A Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász mozgalom egyik vezető tisztségviselője a libanoni al-Majádín csatornának nyilatkozva azt mondta:

„Úgy vélem a fegyvernyugvás elérését célzó erőfeszítések sikerrel fognak járni (…) Arra számítok, hogy a tűzszünetet egy-két napon belül megköthetik, mégpedig közös megállapodással.”

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokra rálátással bíró egyik egyiptomi biztonsági forrás szerint a felek közvetítők közbenjárásával lényegében megállapodtak a tűzszünetben, aminek már csak a részleteit kell kidolgozni.

Joe Biden amerikai elnök szerdán a feszültség számottevő és azonnali csökkentését követelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit.

Franciaország kedden Egyiptommal és Jordániával közösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát szorgalmazta az erőszak megfékezésére. A határozattervezet a harccselekmények haladéktalan leállítását, illetve humanitárius hozzáférést követel a Gázai övezethez – közölték a világszervezet diplomatái szerdán. Mint mondták, a dokumentumot akár már a héten beterjeszthetik szavazásra.

Franciaország a határozattervezetben felszólítja a nemzetközi közösséget a Gázai övezetben élő palesztinok megsegítésére irányuló humanitárius erőfeszítések fokozására, különös tekintettel az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) pénzügyi támogatása révén. Egyben javasolja az ENSZ BT-nek, hogy fokozza a diplomáciai erőfeszítéseket a konfliktus kétállami megoldás keretében történő rendezésére. A dokumentum a konfliktus egyik szereplőjét sem hibáztatja a helyzet elmérgesedése miatt. Az ENSZ közgyűlése csütörtökön fogja napirendre tűzni a május 10. óta zajló rakétaháború ügyét.

Időközben a harcok Izrael és a radikális palesztinok között változatlan hevességgel folynak tovább. Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 228 palesztin vesztette életét, köztük több mint hatvan gyerek. Izraeli oldalon tizenkét ember halt meg.

Az EU közös nyilatkozatban szerette volna elítélni az izraeli–palesztin konfliktust, de azt Magyarország a 27 uniós tagállam közül egyedüliként nem támogatta. Menczer Tamás államtitkár ezt azzal indokolta: azért nem értettek egyet az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatos európai uniós nyilatkozat szövegével, mert a kormány szerint az súlyosan kiegyensúlyozatlan volt, és nem tükrözte a valós helyzetet.

A súlyos konfliktus kirobbanásáról itt olvashatja korábbi cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!