Az oroszok mostantól hivatalosan is barátságtalan országként kezelik Csehországot

2021. május 14. – 23:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok mellett Csehország is felkerült a „barátságtalan államok” hivatalos orosz listájára a diplomaták kiutasítása miatt.

A listára Putyin április 23-ai rendelete alapján olyan országok kerülnek, amelyek „barátságtalan cselekedeteket hajtottak végre az Oroszországi Föderációval, annak állampolgáraival, illetve jogi személyeivel szemben”. A rendelet alapján megtilthatják, hogy a listán szereplők orosz területen toborozzanak munkatársakat a nagykövetségeikbe és más képviseleteikre. A pénteki döntés alapján a csehek legfeljebb 19 helyi munkaerőt foglalkoztathatnak, az Egyesült Államok pedig egyet sem – írja az MTI.

Az USA legutóbb április közepén fogadott el büntetőintézkedéseket Oroszországgal szemben. Csehország április 17-én utasított ki 18 orosz követségi alkalmazottat, akiket diplomáciai fedettségben dolgozó hírszerzőknek minősített. Prága szerint az orosz különleges szolgálatoknak közük volt a 2014-es robbantáshoz a cseh lőszerraktárban, amiben ketten meghaltak. Hat másik közép- és kelet-európai ország szolidaritásból szintén kiutasított orosz diplomatákat, Magyarország a visegrádiak közül egyedüliként nem teljesítette a cseh kérést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!