Újabb orosz diplomatákat utasítanak ki Csehországból

2021. április 22. – 17:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország további orosz diplomatákat utasít ki, miután Oroszország nem teljesítette Prága azon követelését, hogy csütörtök délig engedélyezze a Moszkvából kiutasított cseh diplomaták visszatérését munkahelyükre. Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter csütörtökön délután Prágában tartott sajtóértekezleten jelentette be:

A Prágában dolgozó orosz diplomaták számát hozzáigazítjuk a jelenleg Moszkvában dolgozó cseh diplomaták számához.

Kulhánek szerint a cseh döntés azonnal életbe lép, és az orosz félnek május végéig haza kell rendelnie Prágában dolgozó diplomatái zömét. Prága a követelését már szerda este közölte Alekszandr Zmejevszkij orosz nagykövettel, de Moszkva a megadott időpontig hivatalosan nem válaszolt a cseh félnek.

A cseh diplomácia vezetője a bejelentéshez diplomatikusan hozzáfűzte: a cseh döntés nem az oroszok ellen irányul, hanem reagálás az orosz titkosszolgálatok csehországi tevékenységére, és Prága „kiegyensúlyozott diplomáciai kapcsolatokra” törekszik Moszkvával.

A hétvégi kölcsönös kiutasítások után egyébként Prágának öt diplomatája és 19 alkalmazottja van Moszkvában, míg a prágai orosz képviseleten 27 diplomata és 67 alkalmazott dolgozik.

A diplomáciai konfliktus azután robbant ki, hogy Csehország Andrej Babis cseh kormányfő szombaton bejelentette: a cseh hatóságok nyomozása alapján valószínűsíteni lehet, hogy orosz titkosügynökök keze volt a vrběticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokban, ahol 50 tonnányi lőszer repült a levegőbe, két ember pedig meghalt. Sőt, később az is kiderült, hogy a robbanás mögött ugyanazok az ügynökök állhatnak, akik novicsok idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripalt és a lányát. Prága azon melegében ki is utasított az országból 18 orosz diplomatát – vagyis a csehek szerint diplomatának álcázott hírszerzőt. Oroszország természetesen beleállt a konfliktusba, a kiutasítást ellenséges lépésnek és „az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói” folytatásának minősítette, és szintén kiutasított húsz cseh diplomatát – Kulhánek szerint gyakorlatilag megbénítva a cseh képviselet munkáját.

Frissítés: Szlovákia is kiutasított három orosz diplomatát

Eduard Heger szlovák miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy Csehországgal való szolidaritástól vezérelve, a „geopolitikai” helyzet figyelembevételével, illetve „a szövetséges országok szolgálataival együttműködő hírszerzői forrásaink információinak alapos kiértékelése után” a kormány úgy döntött, hogy hét napon belül be kell fejeznie tevékenységét három, Szlovákiában szolgálatot teljesítő orosz diplomatának, és el kell hagyniuk az országot.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől