Újabb orosz diplomatákat utasítanak ki Csehországból

2021. április 22. – 17:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország további orosz diplomatákat utasít ki, miután Oroszország nem teljesítette Prága azon követelését, hogy csütörtök délig engedélyezze a Moszkvából kiutasított cseh diplomaták visszatérését munkahelyükre. Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter csütörtökön délután Prágában tartott sajtóértekezleten jelentette be:

A Prágában dolgozó orosz diplomaták számát hozzáigazítjuk a jelenleg Moszkvában dolgozó cseh diplomaták számához.

Kulhánek szerint a cseh döntés azonnal életbe lép, és az orosz félnek május végéig haza kell rendelnie Prágában dolgozó diplomatái zömét. Prága a követelését már szerda este közölte Alekszandr Zmejevszkij orosz nagykövettel, de Moszkva a megadott időpontig hivatalosan nem válaszolt a cseh félnek.

A cseh diplomácia vezetője a bejelentéshez diplomatikusan hozzáfűzte: a cseh döntés nem az oroszok ellen irányul, hanem reagálás az orosz titkosszolgálatok csehországi tevékenységére, és Prága „kiegyensúlyozott diplomáciai kapcsolatokra” törekszik Moszkvával.

A hétvégi kölcsönös kiutasítások után egyébként Prágának öt diplomatája és 19 alkalmazottja van Moszkvában, míg a prágai orosz képviseleten 27 diplomata és 67 alkalmazott dolgozik.

A diplomáciai konfliktus azután robbant ki, hogy Csehország Andrej Babis cseh kormányfő szombaton bejelentette: a cseh hatóságok nyomozása alapján valószínűsíteni lehet, hogy orosz titkosügynökök keze volt a vrběticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokban, ahol 50 tonnányi lőszer repült a levegőbe, két ember pedig meghalt. Sőt, később az is kiderült, hogy a robbanás mögött ugyanazok az ügynökök állhatnak, akik novicsok idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripalt és a lányát. Prága azon melegében ki is utasított az országból 18 orosz diplomatát – vagyis a csehek szerint diplomatának álcázott hírszerzőt. Oroszország természetesen beleállt a konfliktusba, a kiutasítást ellenséges lépésnek és „az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói” folytatásának minősítette, és szintén kiutasított húsz cseh diplomatát – Kulhánek szerint gyakorlatilag megbénítva a cseh képviselet munkáját.

Frissítés: Szlovákia is kiutasított három orosz diplomatát

Eduard Heger szlovák miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy Csehországgal való szolidaritástól vezérelve, a „geopolitikai” helyzet figyelembevételével, illetve „a szövetséges országok szolgálataival együttműködő hírszerzői forrásaink információinak alapos kiértékelése után” a kormány úgy döntött, hogy hét napon belül be kell fejeznie tevékenységét három, Szlovákiában szolgálatot teljesítő orosz diplomatának, és el kell hagyniuk az országot.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!