A belső szervei nélkül kapta vissza egy mianmari költő holttestét a családja

2021. május 10. – 11:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már száz nap telt el azóta, hogy Mianmarban a hadsereg átvette a hatalmat. A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és a politikai vezetőket őrizetbe vették, a nagyvárosok utcáin katonák járőröznek, a ranguni nemzetközi repülőteret májusig lezárták. A katonai puccs és Vin Mjin államfő őrizetbe vétele óta rendszeresek a tömegtüntetések Mianmarban. A biztonsági erők a február elsejei hatalomátvétel óta már több száz civilt öltek meg.

Az áldozatok egyike egy költő, a 45 éves Khet Thi, akinek versei a juntával való szembenállásról szóltak. Emiatt le is tartóztatták, a fogságban megölték, a holttestét pedig a belső szervei nélkül adták vissza a családjának – közölte a család, írja a Guardian.

A junta szóvivője nem kommentálta Khet Thi halálát. A költő felesége elmondta, hogy múlt szombaton fegyveres katonák mindkettejüket kihallgatásra vitték Svebo városában. „Kihallgattak. Őt is kihallgatták. Azt mondták, hogy a kihallgatószobába viszik, de már nem jött vissza onnan, csak a teste” – mondta felesége, Csa Szu, írja a Reuters.

„Reggel felhívtak, és azt mondták, hogy menjek a monivai kórházba. Azt hittem, hogy csak egy kartörés vagy valami ilyesmiről van szó... De amikor megérkeztem, már a hullaházban volt, és a belső szerveit eltávolították” – mondta az asszony. A kórházban azt mondták neki, hogy férjének szívproblémái voltak. A nő nem olvasta el a halotti bizonyítványt, mert biztos benne, hogy az abban írtak nem igazak. Az esetet a kórház sem kommentálta.

A katonai puccs elleni tüntetők 2021. május 10-én, Mianmarban – Fotó: Handout / DAWEI WATCH / AFP
A katonai puccs elleni tüntetők 2021. május 10-én, Mianmarban – Fotó: Handout / DAWEI WATCH / AFP

Khet Thi már legalább a harmadik költő, akit a február 1-jei puccs óta meggyilkoltak. A 39 éves K Za Vint március elején lőtték le egy monivai tüntetésen. A mianmari kulturális élet szereplői és hírességek a gyilkosságok és a több ezer letartóztatás ellenére is tiltakoznak a puccs ellen a maguk eszközeivel.

Khet Thi mérnök volt, mielőtt 2012-ben felmondott, hogy a költészetre koncentrálhasson. Fagylalt és sütemények készítéséből és árusításából tartotta el a családját. „Nem akarok hős lenni, nem akarok mártír lenni, nem akarok puhány lenni, nem akarok bolond lenni. Nem akarom támogatni az igazságtalanságot. Ha csak egy percem van hátra az életemből, azt akarom, hogy a lelkiismeretem tiszta legyen arra az egy percre” – írta két héttel a puccs kitörése után.

„A népemet lövik, és én csak verseket tudok visszadobni rájuk. De amikor már biztos vagy benne, hogy a hangod nem elég, akkor gondosan kell megválasztanod a fegyvered. Én lőni fogok” – írta nemrégiben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!