A karibi luxusnyaralása miatt is parlamenti vizsgálat indult Boris Johnson ellen

2021. május 10. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 15 ezer fontos (több mint hatmillió forint) karibi út miatt vizsgálatot indított Boris Johnson brit miniszterelnök ellen az alsóházi normákért felelős biztos, Kathryn Stone – írja a Sky News. Stone megerősítette, vizsgálja, hogy a miniszterelnök helyesen jelentette-e be, hogy az utazást miből fizették – írja a BBC.

Johnson 2019 végén, a választási győzelme után utazott el Mustique-re, egy kis privát karibi szigetre élettársával, Carrie Symondsszal együtt. Mustique adminisztratív szempontból a Saint Vincent és Grenadine-szigetek része. A Downing Street 10. korábban azt közölte, hogy Johnson „minden vonatkozó átláthatósági követelménynek” eleget tett az utazásával kapcsolatban.

Johnson a nyilatkozatába azt írta be, hogy a privát nyaraláshoz szükséges 15 ezer fontot David Ross üzletember, a tory párt egyik adományozója fizette ki. Ross elismerte, hogy „természetbeni juttatást” nyújtott a miniszerelnöknek és élettársának. Az üzletember szóvivője hétfőn megismételte, hogy 15 ezer font értékben szállást biztosítottak Johnsonnak.

Boris Johnson 2021. máhus 7-én, Coventryben – Fotó: PHIL NOBLE / POOL / AFP
Boris Johnson 2021. máhus 7-én, Coventryben – Fotó: PHIL NOBLE / POOL / AFP

A hírre reagálva Angela Rayner, a munkáspártiak frakcióvezető-helyettese azt mondta: „A nyilvánosságnak joga van tudni, hogy ki fizette Boris Johnson karibi luxusnyaralását és lakásának felújítását. A legfontosabb, hogy tudnunk kell, ezek az adományozók mit ígértek vagy vártak a nagylelkűségükért cserébe.”

A munkáspárti politikus ezzel Johnson másik ügyére is utalt. Amikor Johnson beköltözött a miniszterelnöki rezidenciának számító Downing Street-i lakásba, elődeihez hasonlóan ő is lecserélte a bútorokat. Erre költségvetési forrásból 30 ezer fontot (12,5 millió forint) költhet a szabályok szerint, de a sajtó feltételezései szerint a lakásbelső átalakítása közel 200 ezer fontba kerülhetett.

Johnson azt állítja, hogy saját zsebből fizette ki a lakásprojektet, míg egykori főtanácsadója, Dominic Cummings azzal állt elő, hogy ezt is a konzervatívok adományozói finanszírozhatták. Az ügyet ezután vizsgálni kezdték, és a politikai költéseket vizsgáló független testület, a választási bizottság is meghallgatta Johnsont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!