Boris Johnson méregzsákká vált, amikor lakásfinanszírozásáról kérdezték ki

2021. április 29. – 10:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit miniszterelnök Boris Johnsonról eddig is lehetett tudni, hogy nem egy sülthal-típus, szereplései érzelmektől fűtöttek, és a magamutogatás sem áll tőle távol. Most újabb előadással bővült a repertoárja: amikor arról hallgatták meg, hogy milyen forrásokból újította fel a lakását, gyerekesen dühbe gurult.

Amikor Boris Johnson beköltözött a miniszterelnöki rezidenciának számító Downing Street-i lakásba, elődeihez hasonlóan lecserélte a bútorokat. Erre költségvetési forrásból 30 ezer fontot (12,5 millió forint) költhet a szabályok szerint, de a sajtó feltételezései szerint a lakásbelső átalakítása 200 ezer fontba is kerülhetett.

Johnson azt állítja, hogy saját zsebből fizette ki a lakásprojektet, míg egykori főtanácsadója, Dominic Cummings a múlt héten azzal állt elő, hogy Johnson a konzervatívok adományozóitól kapott titkos kifizetésekből finanszírozhatta projektjét. Az ügyet ezután vizsgálni kezdték, és a politikai költéseket vizsgáló független testület, a választási bizottság is meghallgatta Johnsont.

A miniszterelnököt a Munkáspárt vezetője, Keir Starmer is kérdezte, illetve kritizálta, azt mondta, Johnson a járványkezelés helyett inkább korábbi tanácsadója miatt sápítozik az újságoknak, és azzal foglakozik, hogy milyen tapétát válasszon magának, amelyek tekercsenként több mint 800 fontba kerülnek.

Johnson azt állította, hogy ő mindent szabályosan tett, de ez a magabiztosság és higgadtság gyorsan elpárologott. Starmer húzósabb kérdéseit figyelmen kívül hagyta vagy kikerülte, miközben egyre jobban felhúzta magát. Egyébként ő a vizsgálatot bizarrnak nevezte, annyit azonban elismert, hogy 58 ezer font adományt kapott David Brownlow-tól, a konzervatív párt egyik adományozójától számlák fedezésére.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom