Egy fekete öves összeesküvéselmélet-hívő állhatott a francia kislány elrablása mögött

Legfontosabb

2021. április 30. – 17:18

Egy fekete öves összeesküvéselmélet-hívő állhatott a francia kislány elrablása mögött
Mia Montemaggi arcképe a kislány elrablásáról tartott rendőrségi sajtótájékoztatón 2021. április 13-án – Fotó: Sebastien Bozon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Április 13-án két öltönyös férfi csengetett be egy francia nagymamához Les Poulières-ben, azt állítva, hogy a gyermekvédelmi hatóságoktól jöttek, és el kell vinniük az asszonynál nevelkedő 8 éves unokáját, Mia Montemaggit. Az idős nő nem gyanakodott, a kislánnyal már korábban is foglalkozott a gyámügy, mielőtt hozzá került volna. Miát nemrég vették el édesanyjától, Lola Montemaggitól, és elhelyezték az anyai nagymamájához, miután a nő összeesküvésekben kezdett el hinni, és egy lakókocsiban akarta felnevelni a gyerekét.

Csakhogy a férfiak, akik elvitték Miát, nem a gyámügy munkatársai voltak, hanem a kislány édesanyjához hasonló összeesküvéselmélet-hívők, akiket azzal bízott meg Lola Montemaggi, hogy rabolják el a lányát. Az egész megszervezését pedig vélhetően egy volt francia politikus segítette Malajziából, aki évek óta megszállott konteós, a QAnon-mozgalomhoz kötődő elméletekben hisz, és aki ellen a kislány megtalálása után most nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Lima-művelet

Lola Montemaggitól januárban az után vették el a gyermekét, hogy elkezdett összeesküvés-elméletekben hinni, megtagadta az együttműködést a szociális munkásokkal, közben pedig arról beszélt a kislányának, hogy öngyilkos akar lenni. Azóta nem találkozhatott a lányával felügyelet nélkül. A Guardian szerint a nő Facebook-posztjaiban arról írt, hogy Franciaországot a sátánista elit irányítja, akik pedofilok is, politikusok és hírességek rituálisan áldoztak fel gyerekeket – mindez tökéletesen megegyezik a QAnon amerikai tanaival. Montemaggi abban is hitt, hogy a koronavírus elleni oltások és az 5G is káros, és hogy a gyámügy gyerekeket rabol el. Az egyébként anorexiában is szenvedő nő nem sokkal az után, hogy elvették tőle a kislányt, egy One Nation nevű netes csoportban hozzá hasonló konteósokat kért meg rá, hogy szerezzék vissza.

A ház, ahonnan a gyereket elrabolták – Fotó: Sebastien Bozo / AFP
A ház, ahonnan a gyereket elrabolták – Fotó: Sebastien Bozo / AFP

A Lima-művelet egy viszonylag jól szervezett akció volt, amiben több ember is segítette az emberrablókat és Lola Montemaggit. Az emberrablók nem voltak erőszakosak, de mint írtuk, a hatóságok szerint az egész olyan volt, mint egy katonai művelet: a tettesek jól felkészültek, walkie-talkie-juk volt, hamis rendszámot szereztek, és 3000 eurót is kaptak, hogy a költségeiket fedezzék.

Miután elvitték a gyereket a nagymamától, egy 20 perces kocsiút után átadták az anyjának, majd gyalog mentek át a határon Svájcba. Ezt követően egy Romeo nevű férfi egy Porschéval vitte őket egy hotelbe. Ott töltötték az éjszakát, majd Neuchâtelbe mentek, ahol egy nőnél aludtak, aki szintén „a mozgalom szimpatizánsa”, onnan pedig Sainte-Croix-ba mentek. A terv az volt, hogy Svájcból Oroszországba szöknek majd. Mindeközben a 8 éves gyereket napokig kereste Franciaország, több mint 200 rendőrt állítottak az ügyre.

A hatóságok a kislányt, Miát, és 28 éves anyját végül egy elhagyott gyárépületben találták meg április 19-én, Sainte-Croix területén. Az anyát és öt segítőtársát letartóztatták, ők 23 és 60 év közöttiek. Mia egészséges, pszichológus és szociális munkás viseli gondját. A történtek után valószínűleg apai nagyszüleihez kerül majd a kislány, akik egyébként ötéves koráig maguk nevelték.

Lola Montemaggi és lánya, Mia arcképe az eltűnésről szóló rendőrségi felhívásban
Lola Montemaggi és lánya, Mia arcképe az eltűnésről szóló rendőrségi felhívásban

Konteós emberrablók

A Le Monde az öt letartóztatott gyanúsítottról számolt be, illetve egy még körözés alatt álló férfiról. A letartóztatott férfiak közül hárman „túlélőként” (survivalist) ismertek, azaz államellenes, társadalomtól külön élő emberek voltak, ők egyébként elismerték a tettüket. Egyikük „disszidensnek” hívja magát Arsène Lupin figurája nyomán, egy másik azt mondta, ő úgy véli, megmentette a lány életét. Ötük közül az egyik gyanúsítottat szabadon engedte a rendőrség, ő volt a sofőr, aki a nagymamától elhozott kislányt a két másik társával elvitte az anyjához. A 60 éves férfi a Le Parisiennek azt nyilatkozta, hogy komolyan azt hitte, hogy a kislány veszélyben van, és hogy ők a megmentők, illetve azt is elmondta: már megbánta, hogy részt vett az akcióban.

A rendőrség szerint az egyik emberrabló által használt lakásban robbanóanyag elkészítési leírását találták meg, és olyan írások is előkerültek, amelyek oltóközpont megtámadására buzdítanak. Mind az öt embert megfigyelte korábban a francia hírszerzés, a szélsőjobboldali, rendszerellenes és survivalist online hálózatokkal fenntartott kapcsolataik miatt – írta a Guardian. Kiderült viszont, hogy a letartóztatottak, köztük Mia édesanyja szerint is az egész ügy legfontosabb mozgatórugója Rémy Daillet-Wideman, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, ugyanis már évek óta Malajziában él.

Az elhagyott gyárépület, ahol Miát és anyját, Lola Montemaggit megtalálták – Fotó: AFP
Az elhagyott gyárépület, ahol Miát és anyját, Lola Montemaggit megtalálták – Fotó: AFP

Egy fekete öves összeesküvés-hívő keze mozgatta a szálakat

„Úgy tűnik, hogy Rémy Daillet a mozgalom főszervezője, (…) akinek szerepe volt az elrablás megszervezésében, illetve az anya és a gyerek neuchâteli elhelyezésében” – nyilatkozta az a nancyi bíró, aki az elfogatóparancsról döntött.

A Le Parisien szerint az 55 éves Daillet-Widemann (akinek nevét néhol csak Daillet-ként említik a források) évekkel ezelőtt még a Mouvement Democratic (MoDem) politikai párt Haute-Garonne megyei elnöke volt, de már több éve nem Franciaországban él. 2010-ben kizárták a centrista pártból, és azóta is összeesküvések körül forog az élete. Közösségi oldalán már borítóképén az államapparátusok megdöntését hirdeti világszerte.

„Teljesen őrült volt”

szögezte le Daillet-Widemannról a Meurthe-et-Moselle megyebeli MoDem elnöke, Danièle Noël. Szerinte a férfi „kényszeres hazudozó” és „téveszmés”, aki rendszerint összefüggéstelenül beszélt annak idején. „Összeesküvésekben, őrültségekben hitt. A szavai nem épeszű ember szavai voltak. Rendszer- és államellenes volt. Ki is zártuk a pártból, erőszakkal kellett kivinni a tanácsteremből. A biztonságiak távolították el” – tette hozzá Noël.

Az is kiderült, hogy a férfi videókat tett fel az internetre, amelyekben például puccskísérletről beszél drámai zene kíséretében. Ezekben azt is állította, hogy ha a francia V. Köztársaság megdöntése után hatalomra kerül, megszünteti szinte az összes adót, felszámolja a kötelező maszkviselést, mivel az „haszontalan”, és leállítaná az oltási kampányt is. Daillet-Widemann arról is beszélt, hogy lerombolná az 5G-hálózatokat, és az összeesküvés-elméletek jegyében betiltaná a „légköri permetezést”, vagyis a chemtrailt. A France Inter cikke szerint egyik honlapján Daillet-Wideman arról írt, hogy az általa vezetett polgárháború „többeket öl majd meg, mint a németek Franciaország megszállásakor”.

A férfi furcsa észjárását jól mutatja, hogy miután megtalálták a kislányt, és rá terelődött a gyanú, egy április 20-án közzétett videóban reagált az ellene kiadott elfogatóparancsra. Mia Montemaggi ügyét név szerint nem említette, de a Midi Libre szerint az azóta törölt videóban arról beszélt, hogy szerinte nem emberrablásról van szó, hanem arról, hogy visszaadják a gyereket a szülőjének. A portál szerint a videóban a férfi dermedt tekintettel mondta el a nyugtalanító hangvételű monológját.

Daillet-Wiedemann 2009-ben – Fotó: Remy Gabalda / AFP
Daillet-Wiedemann 2009-ben – Fotó: Remy Gabalda / AFP

„A rendszer megpróbál elpusztítani minket azzal, hogy elrablásnak minősíti a gyermek visszaadását az anyjának. Nagy szükségünk van a nép támogatására, különösen azon szülőkére, akiknek a gyerekét erőszakosan szakították el tőlük. Tanúskodjanak!” – mondta Daillet-Widemann. A férfi elképesztő módon még a Le Parisien újságnak is nyilatkozott, amiben azt mondta, hogy meggyőződése, hogy 10 napon belül megszüntetik a körözést, ami miatt egyébként nem aggódik. Azt is hozzátette, Mia édesanyja, akivel neki közvetlen kapcsolata nem volt, könyörgött, hogy segítsenek, valamint a következőképp foglalta össze a kislány elrablását:

„Megszerveződött egy jó szándékú hadművelet, amit jó családapák, mellesleg hősök vezettek, akik visszaadták a gyereket a könyörgő anyának. Én azt mondom, bravó! Fantasztikus fiúk!”

A Midi Libre szerint Daillet-Widemann amellett, hogy nehézsúlyú konteóhívő volt, erősen jobboldali nézeteket vallott. A TF1 csatorna szerint a járvány kezdete óta kezdett el népszerűbb lenni a közösségi oldalakon, ahol nyíltan ellenezte a Franciaországban legális melegházasságot, az abortuszt csak a terhesség negyedik hetéig engedélyezte volna, és elvette volna azoknak a kettős állampolgároknak a francia állampolgárságát, akik bűncselekményt követtek el. Elítélte a „nyilvános kicsapongást”, és bezáratta volna a szerinte „dekadens” klubokat és bárokat. Emellett szorgalmazta a gyerekek kiszakítását az iskolarendszerből, helyette a magántanulmányokat népszerűsítette.

Azt is hirdette, hogy megtiltaná a gyerekek kiemelését a családjukból, ami összecseng Mia Montemaggi ügyével. Daillet-Widemann egy olyan oldalt is létrehozott, amelyen a gyermekek kiemelését a családokból „visszaélésszerűnek” titulálta – valószínűleg ez is terelhette végül Mia édesanyját a férfihoz.

A QAnon inspirálhatta az egészet

Laurent Nuñez, a francia terrorelhárítás vezetője szerint feltételezhető, hogy Mia elrablását a QAnon ihlette. Ez az az amerikai összeesküvés-elmélet, miszerint a Sátánt imádó pedofil kannibálok globális gyermekkereskedelmi gyűrűt működtetnek. A QAnon-mozgalomról és a hozzá tartozó konteókról többek között ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Daillet-Wideman egyébként biztosan figyelemmel kísérte a QAnonhoz kapcsolódó elméleteket, mert kommunikációjában többször is használta a mozgalom mottóját.

„Ezeknek az összeesküvés-elméleteknek a logikája szerint az állam a felelős azért, hogy gyermekeket elvesznek a szüleiktől, aminek biztonsági okait igazságtalannak tartják” – mondta Nuñez a Le Parisien című lapnak. Hozzátette, hogy az összeesküvés-elméletek

„több száz” franciaországi követőjét tartják most megfigyelés alatt, miután annak jeleit vették észre rajtuk, hogy nem riadnának vissza az erőszakos magatartástól sem.

Talán nem meglepő, hogy az Egyesült Államokban a Capitolium ostromában is szerepet játszó QAnon-mozgalommal rokonságban álló összeesküvés-elméletek végül odáig vitték Lola Montemaggit és Rémy Daillet-Widemant, hogy elrabolják a nő gyerekét a nagymamától. Mia édesanyját, akit jelenleg a svájci hatóságok tartanak őrizetbe, várhatóan néhány napon belül kiadják a francia hatóságoknak. A malajziai rendőrség már megerősítette, hogy Rémy Daillet-Wideman az országban van, és együtt is működnek a francia a hatóságokkal, arról azonban még nincs hír, hogy sikerült-e letartóztatni az összeesküvéselmélet-hívő férfit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!