Megtalálták a kislányt, akit az összeesküvéselmélet-hívő anyja raboltatott el, és akit 200 rendőr keresett

2021. április 19. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt kedden gyermekvédelmisek csöngettek be egy nagymamához, aki a lányunokájával élt a francia Poulieres településen, a svájci határhoz közel. Igazolványt mutattak neki, és meggyőzték, hogy el kell vinniük a 8 éves gyermeket.

A nagymama valószínűleg azért hitt nekik, mert nem volt földtől elrugaszkodott gondolat, hogy a gyermekvédelem foglalkozik velük: a kisgyermek édesanyjától – aki egyben a nagymama lánya – januárban vették el a gyereket, miután a nő összeesküvés-elméletek hívője lett, és azt mondta, hogy a társadalomtól elkülönülve, lakókocsiban, „radar alatt” akar élni a gyerekkel.

Az elhagyott gyárépület, ahol a lányt megtalálták – Fotó: AFP
Az elhagyott gyárépület, ahol a lányt megtalálták – Fotó: AFP

Gyorsan kiderült, hogy a két becsöngető, valamint a kocsiban várakozó „gyermekvédelmis” valójában az anyához közeli gondolatokat képviselő társaság tagjai, és az anya megbízásából vitték el a gyereket. Erőszakot nem alkalmaztak, de a hatóságok szerint az egész olyan volt, mint egy katonai művelet, az emberrablók jól felkészültek, walkie-talkie-juk volt, hamis rendszámot szereztek, és 3000 eurót is kaptak, hogy a költségeiket fedezzék. A rablásnak még nevet is adtak: Lima Művelet, azaz Operation Lima. Miután elvitték, az anyának adták át a lányt.

A 8 éves gyereket napokig kereste Franciaország. Több mint 200 rendőrt állítottak az ügyre.

A rendőrök a lányt, Miát, és 28 éves anyját, Lola Montemaggit végül egy elhagyott gyárépületben találták meg Svájcban, Sainte-Croix területén. Az anyát és öt segítőtársát letartóztatták, ők 23 és 60 év közöttiek.

Kiderült, hogy mindannyian ugyanabban hisznek: államellenesek, és küzdenek az általuk „egészségügyi diktatúrának” nevezett dolog ellen. Szerintük a gondozásba vett gyermekek minden esetben unfair módon lettek elvéve a szüleiktől.

Az is kiderült, hogy miután elvitték a gyereket a nagymamától, gyalog mentek át a határon, majd egy Romeo nevű férfi egy Porschéval vitte a gyereket és az anyát egy svájci hotelbe. Ott aludtak egy éjszakát, majd onnan egy újabb településre mentek, ahol egy nőnél aludtak, aki szintén „a mozgalom szimpatizánsa”, onnan pedig Sainte-Croix-ba mentek.

Nicolas Heitz ügyész sajtótájékoztatója az emberrablás után, 2021. április 14-én, Epinal bírósági épületében. A kezében Mia Montemaggi képe – Fotó AFP
Nicolas Heitz ügyész sajtótájékoztatója az emberrablás után, 2021. április 14-én, Epinal bírósági épületében. A kezében Mia Montemaggi képe – Fotó AFP

Mia egészséges, pszichológus és szociális munkás viseli gondját, majd visszaadják a nagymamának, de a nagy médiaérdeklődés miatt egyelőre nem Poulieres-ben lesznek, mondták a hatóságok.

Az anya nem állt ellen, amikor elfogták. Svájcban van őrizetben, hamarosan kiadhatják Franciaországnak.

A letartóztatott férfiak közül hárman „túlélőként” (survivalist) ismertek, azaz államellenes, társadalomtól külön élő emberek. Egyikük „disszidensnek” hívja magát Arsène Lupin figurája nyomán. Egy másik azt mondta, ő úgy véli, megmentette a lány életét.

A rendőrség azt közölte, hogy az egyik emberrabló által használt lakásban robbanóanyag elkészítési leírását találták meg, és olyan írásokat, amelyek oltóközpont támadására buzdítanak.

Laurent Nuñez nemzeti antiterrorizmus-főnök szerint a résztvevőket a QAnon inspirálhatta, és az utóbbi időben „néhány száz” összeesküvés-hívőt tettek figyelőlistára, miután annak jeleit vették észre rajtuk, hogy nem riadnának vissza az erőszakos magatartástól sem.

Források: BBC, France24, Times

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!