Az egyre feszültebb Ukrajnába látogat az amerikai külügyminiszter

2021. április 30. – 07:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jövő hétre tervezi kijevi utazását, az ukrán–orosz viszony is egyre kiélezettebb, és földgázfronton is mélyek a konfliktusok.

A CBS News híradása szerint a héten a Telex.hu-nak is megszólaló Antony Blinken egy interjúban erősítette meg, hogy Kijevbe utazik.

„Oroszország nagyobb erőket vont össze a határnál, mint 2014-ben, amikor ténylegesen megtámadta Ukrajnát”

– mondta a CBS News által közölt interjúrészletben Blinken.

Oroszország a NATO „fenyegető” tevékenységére hivatkozva hajtott végre hadgyakorlatot az ukrán határ közelében, majd a csapatok visszavonását rendelte el.

„Az elmúlt napokban azt láttuk, hogy döntés született a csapatok egy részének visszavonásáról, és bizonyos erők tényleg elkezdtek visszahúzódni”

– fogalmazott Blinken, hozzátéve:

„nem mondhatom, hogy ismernénk Putyin elnök szándékait. Több dolgot is tehet vagy dönthet úgy, hogy nem tesz.”

Az orosz csapatösszevonás miatt ismét kiéleződött a feszültség Oroszország, Ukrajna és Kijev nyugati partnerei között.

Szergej Taruta ukrán parlamenti képviselő és üzletember ugyanakkor arról beszélt a héten lapunknak, hogy nem számít háborúra, illetve Oroszország is tudja, hogy Ukrajna most már sokkal felkészültebb katonailag, mint volt 2014-ben.

Oroszország az elmúlt hét évben rendkívül ingerülten figyeli Ukrajna közeledését a nyugati blokkhoz, egyáltalán nem szeretné, hogy közvetlen közelében váltson egy nagy ország nemzetközi orientációt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egész politikai kampányát éppen a keletukrán háborús helyzet enyhítésének és a lakossági költségvetésekben elviselhetetlen terheket jelentő gáz árának rendezésére építette. Eddig egyikben sem ért el áttörést, sőt a helyzet ma rosszabb, mint az elnök hatalomra kerülésénél.

Éppen ez indokolhatta azt a váratlan lépést, hogy az ország legfontosabb cégénél, a gázipari Naftogaznál a héten a miniszterek tanácsa leváltotta a Nyugat által elismert vezetőségét, így Andrij Koboljev vezérigazgatót is, akinek a helyére Jurij Vitrenko került

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!