Az EU biztonságpolitikai fődiplomatája: Moszkvával veszélyes szintre romolhat a kapcsolat

2021. április 28. – 19:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Uniónak hosszú és nehéz időszakra, a kapcsolatok romlására kell készülnie Oroszországgal, mondta az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésének az erről szóló vitáján.

Borrell szerint Oroszország agresszív tevékenysége folytatódik, amitől az unió és Moszkva kapcsolata „még veszélyesebb szintre” romolhat. Az orosz hatóságok tevékenysége aggasztó, látszólag szándékosan mélyítik a szembenállást és a feszültséget a Nyugattal. „Nem akarjuk elmérgesíteni a helyzetet, ugyanakkor ki kell fejeznünk, hogy nem fogadjuk el a megfélemlítő magatartást, a katonai megoldásokat, és válaszolnunk kell, ha ilyenek történnek” – mondta.

Borrell szerint például ezen történések miatt lehet aggódni:

  • a nemrégiben elrendelt, azóta megszüntetett orosz csapatösszevonás az ukrán határ közelében,
  • Alekszej Navalnij bebörtönözött orosz ellenzéki politikus ügye,
  • valamint a Csehország és Oroszország között, a 2014-ben a vrběticei lőszerraktárban történt robbanások miatt kialakult diplomáciai feszültség.

„Ezek a cselekmények elfogadhatatlanok” – mondta, majd felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a provokációival, és tegyen a feszültség csökkentéséért. Borrell szerint az uniónak olyan megoldást kell találnia, ami elkerüli az állandósuló konfrontációt, de válaszokat készít elő arra az esetre, ha Oroszország ellenségként lép fel, és továbbra is elmérgesíti a helyzetet, írja az MTI.

Miközben a Navalnij-ügy miatt mélypontra jutott Moszkva viszonya Brüsszellel, az Európai Unió legfontosabb diplomatája, Josep Borrell februárban még megpróbált konzultálni egyet a Kremllel. Nem jött be: az EU külügyi főképviselője csak megaláztatást kapott Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől.

Ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben azzal, hogy Csehország páratlanul nagy kiutasítási hullámot indított el, mert szerinte orosz titkosügynökök hajtottak végre robbantást egy cseh lőszerraktárban 2014-ben. Az ügy nemcsak a cseh–orosz viszonyra – orosz vakcinabeszerzésre és a temelíni erőmű bővítésére – hathat ki, de az EU és a NATO orosz kapcsolataira is, amelyeket egyébként is súlyos ügyek terhelnek az ukrajnai konfliktustól az orosz ellenzéki Alekszej Navalnij helyzetén át az Egyesült Államokat ért hekkertámadásig. Budapest csak úgy áll ki Csehország mellett, hogy láthatóan nem akar nagyobb diplomáciai konfliktust Oroszországgal: szerdán Szijjártó Péter úgy nyilatkozott, nem fognak orosz diplomatákat kiutasítani Magyarországról. A visegrádi országok közül ebben Magyarország az egyetlen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!