Egyre több térségünkbeli ország utasít ki orosz diplomatákat, most épp Románia

2021. április 26. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország, Szlovákia és balti államok után Románia is kiutasított hétfőn egy orosz diplomatát, írja az MTI.

A román külügyminisztérium (MAE) közleménye szerint a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettese azért vált nemkívánatos személlyé Romániában, mert tevékenysége sérti a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezményt.

A MAE döntését hétfőn közölték az orosz féllel, amikor Bogdan Aurescu román külügyminiszter utasítására bekérették Valerij Kuzmin orosz nagykövetet a bukaresti külügyminisztériumba. Bár a kommüniké nem részletezi a kiutasítás okait, a román média szerint az egyrészt a Prága iránti szolidaritás kifejezése, ugyanakkor felidézik, hogy Aurescu a napokban nyilvános polémiába keveredett Kuzminnal az ukrán határ mentén végrehajtott orosz csapatösszevonással kapcsolatban.

A diplomáciai konfliktus azután robbant ki, hogy Csehország Andrej Babis cseh kormányfő nemrég bejelentette: a cseh hatóságok nyomozása alapján valószínűsíteni lehet, hogy orosz titkosügynökök keze volt a vrběticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokban, ahol 50 tonnányi lőszer repült a levegőbe, két ember pedig meghalt.

Sőt, később az is kiderült, hogy a robbanás mögött ugyanazok az ügynökök állhatnak, akik novicsok idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripalt és a lányát. Prága azon melegében ki is utasított az országból 18 orosz diplomatát – vagyis a csehek szerint diplomatának álcázott hírszerzőt. Oroszország természetesen beleállt a konfliktusba, a kiutasítást ellenséges lépésnek és „az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói” folytatásának minősítette, és szintén kiutasított húsz cseh diplomatát – Kulhánek szerint gyakorlatilag megbénítva a cseh képviselet munkáját.

Csehország később arra kérte a szövetségeseit, hogy szolidaritásból utasítsanak ki orosz hírszerzőket. Magyarország egyelőre nem tett ilyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!