A kínai elnök is részt vesz az amerikai szervezésű klímacsúcson

2021. április 21. – 05:25

Másolás

Vágólapra másolva

Hszi Csin-ping kínai elnök is részt veszt a csütörtökön kezdődő, kétnapos klímacsúcson, amit Joe Biden amerikai elnök kezdeményezett – idézi az MTI a kínai külügyminisztérium közleményét. Hszi online mond beszédet az eseményen.

Peking és Washington feszült viszonya ellenére a klímavédelem terén hajlandónak mutatkoznak az együttműködésre. John Kerry amerikai klímavédelmi különmegbízott a múlt héten Sanghajban tárgyalt Hszie Csen-hua kínai klímavédelmi főtárgyalóval. Vasárnap a két ország közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben megfogalmazták: Kína és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy fokozottabb klímavédelmi kötelezettségvállalásra van szükség még az ENSZ novemberben esedékes klímavédelmi konferenciája előtt.

Hszi Csin-ping beszél egy keddi videokonferencián – Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Csü Peng
Hszi Csin-ping beszél egy keddi videokonferencián – Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Csü Peng

Megállapodtak abban is, hogy folytatják az egyeztetéseket azokról a konkrét teendőkről, amelyek segítségével a 2020-as években csökkenthetik a károsanyag-kibocsátás szintjét a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek elérése érdekében.

A kínai elnök múlt pénteken Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott egyeztetést videokapcsolaton keresztül a klímaváltozásról. Hszi hangsúlyozta:

a klímaváltozással az emberiségnek közösen kell szembenéznie, az nem lehet ürügy más országok megtámadására vagy kereskedelmi akadályok alkalmazására.

Az Egyesült Államok és Kína a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója. A klímavédelmi párbeszéd megszakadt Donald Trump idén befejeződött amerikai elnöksége alatt, mert Trump egyoldalúan kiléptette országát a párizsi klímaegyezményből azzal az indoklással, hogy a megállapodás tisztességtelenül bünteti az amerikai vállalatokat. Utódja, Joe Biden hivatalba lépésekor visszavezette az Egyesült Államokat az egyezményhez, és mintegy 40 vezetőt hívott meg az általa kezdeményezett klímacsúcsra.

A kínai elnök a tavaly szeptemberi ENSZ közgyűlésen bejelentette, hogy Kína 2030-tól jelentősen csökkenteni akarja a szén-dioxid-kibocsátását, és 2060-ra tervezi elérni a karbonsemlegességet. Kína emellett a világ országai közül a legtöbbet költ az új energiájú fejlesztésekre.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint idén 5 százalékkal nő az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátása. Úgy számolnak, hogy a kibocsátás mértéke ebben az évben eléri a 33 milliárd tonnát, ami 1,5 milliárd tonnával lenne több, mint a 2020-as szint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!