Az Egyesült Államok hivatalosan is visszatért a párizsi klímamegállapodáshoz

2021. február 19. – 17:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok pénteken hivatalosan visszatért a 2015-ös párizsi klímamegállapodáshoz – írta meg az MTI.

Donald Trump előző amerikai elnök 2017-ben jelentette be, hogy kilépteti országát a két évvel azelőtt megkötött egyezményből, azzal érvelve, hogy a megállapodás túl sok terhet ró az amerikai gazdaságra. A hosszú átfutási idő miatt azonban a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Egyesült Államok valójában 2020 novemberéig nem lépett ki a megállapodásból hivatalosan.

Joe Biden vele szemben a diplomácia híve, és jelezte, hogy komolyan veszi a klímaváltozás ügyét. Beiktatását követően tett is ígéretet arra, hogy az Államok visszalép majd az egyezménybe.

„Az éghajlatváltozás és a tudománnyal kapcsolatos diplomácia soha többé nem képezhetik részét külpolitikai vitáinknak” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A megállapodás nemrég volt ötéves, amelynek kapcsán külön cikket szenteltünk az eredményeinek. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!