Pozitív klímadiplomácia: Kína és Amerika kivételesen kész együttműködni

2021. április 18. – 20:44

Másolás

Vágólapra másolva

Más területeken hidegháborús feszültségeket idéz a konfliktus Kína és az Egyesült Államok között, de a klímával kapcsolatban váratlanul pozitív a hangnem: John Kerry, Biden különmegbízottja sanghaji tárgyalásain a két szuperhatalom egyaránt erős elkötelezettségét hangsúlyozta a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Kerry 2004-ben még amerikai elnökjelölt volt, most pedig Biden klímaügyi megbízottja, aki az eddigi legmagasabb szintű amerikai – kínai kétoldalú tárgyalásokat folytatta le Biden beiktatása óta. Hogy a klímatéma mennyire hangsúlyos Biden számára, jelzi, hogy első elnöki intézkedésével az Egyesült Államok visszaléptetéséről döntött a párizsi egyezménybe, ahonnan Trump léptette ki az USA-t. Biden imázsának két meghatározó eleme, hogy a diplomácia és a tárgyalások híve, valamint, hogy komolyan veszi a klímaváltozás problémáját – a Kínával való klímakooperáció tehát illik az elnök arculatába.

Biden csütörtök-péntekre virtuális nemzetközi csúcskonferenciát hívott össze azzal a céllal, hogy a világ vezetői erősítsék meg elkötelezettségüket a klímaválság elleni küzdelemben, és tegyenek határozottabb vállalásokat a kibocsátáscsökkentés érdekében. Ennek a csúcsnak is fontos előkészítése volt Kerry kínai tárgyalássorozata, ahol kínai partnerével, Hszie Csenhuával deklarálták, hogy a két ország egyaránt nagyon elkötelezett a témában. Külső megfigyelőknek váratlanul pozitív volt a felek együttműködési készsége; a máskülönben súlyos konfliktusok (Hong Kong, Tajvan, ujgur kérdés, kereskedelempolitika) itt nem kerültek szóba.

Nagyon fontos számunkra, hogy ezeket a dolgokat különválasszuk, hiszen a klíma élet-halál kérdés a világ számos pontján. Be kell bizonyítanunk, hogy képesek vagyunk leülni egymással, és konstruktívan dolgozni bizonyos dolgokon

-nyilatkozta kínai tárgyalásai után Kerry a New York Times szerint.

Kína az elmúlt években a legelkötelezettebb nagyhatalomnak mutatja magát klímaügyben. Most többek között a másfél fokos cél érdekében az erőteljesebb kibocsátáscsökkentésben, valamint a karbonsemleges beruházások támogatásában értettek egyet a felek. Igaz, a kommentárok szerint sok konkrétum nem hangzott el, hogy ezt milyen eszközökkel szeretnék elérni. A közös elkötelezettség deklarálását így is pozitívan értékelik, főleg, hogy a világ két legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátójáról van szó: az 1,4 milliárdos Kína a globális kibocsátás 28, a nem egész negyedakkora Egyesült Államok pedig a 15 százalékáért felel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!