Sztrók miatt halt meg az egyik rendőr a Capitolium ostroma után

2021. április 20. – 19:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A washingtoni orvosszakértői hivatal szerint nem a tüntetők, hanem szélütések okozták Brian Sicknick rendőrtiszt halálát, miután januárban az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot védte az ostromló tüntetőktől – írja az MTI.

Sicknick a január 6-i zavargások másnapján halt meg, és a capitoliumi rendőrség akkori közleménye szerint tüntetők vegyszerrel fújták le, mire a 42 éves rendőrtiszt összeesett, és másnap elhunyt.

A hónapokig tartó részletes nyomozás nem igazolta ezt a feltételezést. A washingtoni orvosszakértői hivatal munkatársa, Francisco Diaz igazságügyi orvosszakértő a The Washington Postnak azt nyilatkozta, hogy a rendőrtiszt halálát nem külső beavatkozás okozta, hanem két, egymást követő agyvérzés (sztrók). Hozzátette: a rendőrtiszt boncolása során nem találtak bizonyítékot arra, hogy vegyszerek váltották volna ki nála a végzetes reakciót.

Diaz ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a január 6-i események „szerepet játszottak Sicknick állapotának alakulásában”. Az adatvédelmi jogszabályok miatt azonban arról nem adhatott tájékoztatást, hogy a rendőrnek voltak-e már korábban is egészségi problémái.

Az eset után a New York Times rendőrségi forrásokra hivatkozva először tévesen arról számolt be, hogy a tüntetők egy tűzoltó készülékkel ütötték le Sicknicket, de ezt az állítást az újság később visszavonta. A rendőrség később arról számolt be, hogy kollégájuk az épület védelmezése közben „összeesett a sérülései következtében”.

Brian Sicknick temetésének programfüzete 2021. február 3-án, Washingtonban – Fotó: Demetrius Freeman / POOL / AFP
Brian Sicknick temetésének programfüzete 2021. február 3-án, Washingtonban – Fotó: Demetrius Freeman / POOL / AFP

Brian Sicknick egyike volt annak az öt embernek, akik életüket vesztették, amikor Donald Trump volt amerikai elnök szimpatizánsai január 6-án megrohamozták a Capitoliumot, azt követően, hogy Trump nagygyűlést tartott a közelben. A törvényhozásban a novemberi elnökválasztás eredményét készültek hitelesíteni.

Korábban a rendőrség két férfit tartóztatott le azzal a gyanúval, hogy ők támadták meg a rendőrtisztet, akit paprikaspray-vel fújták le – írja a BBC.

Az ügyészek és az igazságügyi orvosszakértő azonban nem bizonyította az összefüggést a rendőr halála és a ráfújt szer között, ezért a 32 éves Julian Elie Khatert és a 39 éves George Pierre Taniost nem vádolják Sicknick halálával, de más vádpontokban (például szövetségi tisztségviselő megtámadásában, fizikai erőszakban, majd a nyomozás akadályozásában) továbbra is büntetőeljárás folyik ellenük.

Az igazságügyi orvosszakértői jelentés nyilvánosságra hozatala után a Capitolium rendőrsége közleményt adott ki, amelyben azt írták: elfogadják az orvosszakértői megállapításokat, de ez „nem változtat azon a tényen, hogy Sicknick kötelessége teljesítése közben hunyt el, amikor bátran védte a Kongresszust és a Capitoliumot”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!