Váratlanul Afganisztánba látogatott az amerikai külügyminiszter

2021. április 15. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Mindez egy nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok, majd a nemzetközi koalíció többi tagja is bejelentette, hogy szeptember 11-ig kivonja csapatait az országból – írja az MTI.

Blinken mások mellett Asraf Gáni afgán elnökkel és Abdulla Abdullával, a nemzeti megbékélési tanács vezetőjével is találkozott. Az amerikai külügyminiszter biztosította Kabult, hogy a tervezett kivonulással nem ér véget országa elkötelezettsége Afganisztán mellett. „A partnerség megváltozik, de maga a partnerség tartós lesz. Az oka annak, hogy ilyen röviddel az előző esti elnöki beszédet követően itt vagyok, hogy jelenlétünkkel demonstráljuk az Afganisztán melletti tartós elkötelezettségünket” – mondta Blinken.

Gáni azt mondta, hogy tiszteletben tartják a döntést, és ahhoz igazítják a kormány prioritásait, valamint háláját fejezte ki az amerikai erőknek. Közleményében Abdulla leszögezte: „Ez nem jelenti a két ország közötti kapcsolatok és együttműködés végét. Ennek újabb fejezete kezdődik, és folytatni fogjuk a közös munkát számos területen.”

Antony Blinken Brüsszelből érkezett Kabulba, ahol szerdán Lloyd Austin védelmi miniszterrel tájékoztatták a NATO-t az amerikai kormány lépéséről.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter 2021. április 14-én, Brüsszelben – Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP
Antony Blinken amerikai külügyminiszter 2021. április 14-én, Brüsszelben – Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

Joe Biden amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy a 2001-es New York-i terrortámadás 20. évfordulójáig, szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból. Az előző elnök, Az USA és a tálib lázadók közötti, tavaly februári megállapodás értelmében az amerikai katonáknak idén májusig kellett volna elhagyniuk az országot, de Biden azt reméli, hogy egy konkrét dátum megadásával kevésbé haragítja meg a tálibokat.

Hírszerzők szerint a kivonulása nem hozza majd el a várt békét a közel-keleti országba, nem valószínű, hogy a tálibok mostanában békét kötnének a kormánnyal, és a szövetséges csapatok kivonulása után várhatóan új területeket szereznek majd meg. Sokak szerint a lépés polgárháborúhoz vezethet az országban.

A NATO úgy látja, jelenleg nincs katonai megoldás az ország problémáira, ezért kivonják az ott szolgáló misszió erőit. Ezt rendezetten, megfontoltan akarják végrehajtani, és a tervek szerint néhány hónap alatt zajlik majd le. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán azt nyilatkozta, hogy Magyarország alkalmazkodik a NATO döntéséhez. Korábban 120-130 magyar katona szolgált Afganisztánban, mára már azonban csak egy kilencfős kontingens tartózkodik az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!