Egyelőre leállítják a külföldiek oltási programját Szerbiában

2021. április 9. – 16:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerbia ideiglenesen leállítja a külföldiek beoltását, ehelyett inkább a saját állampolgárainak beoltására helyezi a hangsúlyt, mondta Ana Brnabić szerb miniszterelnök. Az MTI a szerb állami televízió (RTS) beszámolója alapján azt írja, eddig Szerbia lakosságának körülbelül 30 százaléka kapott már legalább egy adagot a koronavírus elleni vakcinák valamelyikéből.

Mint arról már korábban beszámoltunk, március végén óriási sorok alakultak ki Szerbia határain, ugyanis a kormány lehetővé tette, hogy az AstraZeneca-vakcinát akár külföldiek is megkaphassák ingyenesen és előzetes regisztráció nélkül a kijelölt oltópontokon. Mintegy 25 ezer adag oltóanyag felhasználási ideje járt le ebben az időszakban, a szerb kormány pedig nem akarta, hogy a vakcinák kárba vesszenek – ezért tették lehetővé a külföldiek beoltását.

A legtöbben Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából és Montenegróból érkeztek az oltásért, ezekben a nyugat-balkáni országokban ugyanis jóval lassabban halad az oltási program, mint Szerbiában. Ana Brnabić szerint a szomszédos országok felé akartak szolidaritást mutatni ezzel a lépéssel – elemzők szerint viszont politikai háttere is van a segítségnek. Korábban Szerbia oltóanyagot is ajándékozott ezeknek az országoknak, szakértők szerint ugyanis a belgrádi kormány még inkább megerősítené befolyását ezekkel a lépésekkel a nyugat-balkáni térségben.

Külföldiek állnak sorba egy belgrádi oltópontnál március 27-én – Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency via AFP
Külföldiek állnak sorba egy belgrádi oltópontnál március 27-én – Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency via AFP

Összesen 22 ezer külföldit oltottak be március utolsó napjaiban az AstraZeneca oltóanyagával – ami persze töredéke a hivatalos adatoknak, Szerbiában összesen 2,7 millióan kaptak már legalább egy adagot valamelyik vakcinából. Sőt, több mint másfél millió ember a második dózist is megkapta, a miniszterelnök pedig arra számít, hogy április végéig beoltják a felnőtt lakosság 40 százalékát.

Az AstraZeneca gyógyszercég oltóanyaga mellett a német–amerikai Pfizer–BioNTech-vakcinát, az orosz Szputnyik V-t és a kínai Sinopharm oltóanyagát is használják a szerb oltópontokon. Valószínűleg az oltási program is közrejátszott abban, hogy az újonnan regisztrált fertőzöttek száma stagnálni kezdett, és átlagosan csak 30-40 halottat regisztráltak naponta. Ennek köszönhetően hétfőtől kinyithattak az éttermek és a kávézók kerthelyiségei, az üzletek pedig újra akár este 10 óráig is nyitva tarthatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!