A szomszédos Szerbiában hétfőtől már kiülhetnek a teraszokra

2021. április 3. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kinyithatnak hétfőtől az éttermek és kávézók kerthelyiségei Szerbiában, erről döntött a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb, írja az MTI. A péntek esti ülés után azt is közölték, hogy az üzletek ismét akár este 10 óráig is nyitva tarthatnak, a bevásárlóközpontok újranyitásáról pedig a jövő héten döntenek.

A döntést azt követően hozta meg a válságstáb, hogy az újonnan regisztrált fertőzöttek száma stagnálni kezdett. A napi halottak száma január eleje óta nem ment 50 fölé a hétmilliós országban. A mostani, negyedik hullám csúcsán átlagosan 30-40 halottat regisztráltak naponta.

Déli szomszédunk azonban a vakcinációt tekintve még jobban áll. Az Egyesült Királyság után Szerbiában adták be ugyanis a legtöbb vakcinadózist a népességarányosan Európában. Ez többek között annak köszönhető, hogy Szerbia már a kezdetektől a keleti vakcinákra hagyatkozott annak tudatában, hogy a nyugati vakcinákat el fogják happolni előlük az EU-s országok.

A kontinensen itt vetették be először a kínai Sinopharm vakcinát, és Szerbia az elsők között volt a Szputnyik V alkalmazásával is. Szerbiában a legfrissebb adatok szerint 37 beadott dózis jut 100 emberre (Magyarország sincs nagyon lemaradva, nálunk ez a szám 31). A lakosság 21 százaléka kapott már legalább egy dózist, 15 százalék pedig már teljesen be van oltva.

A válságstáb ülését megelőzően Ana Brnabić kormányfő egy tévéinterjúban kijelentette, hogy április végéig a lakosság 40 százalékát tervezik beoltani, legalább a védőoltás első adagjával, írja a Magyar Szó.

A szerbek olyan jól állnak az oltásokkal, hogy a múlt héten elkezdtek külföldi állampolgároknak is oltást kínálni, aminek következtében berobbant a vakcinaturizmus az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!