Hárommillió hongkongit menthet ki az Egyesült Királyság Kína elnyomásából

2021. április 8. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

43 millió fontot, azaz átszámítva 17,9 milliárd forintot szán a brit kormány arra, hogy kisegítse azokat a hongkongiakat, akik brit tengerentúli útlevéllel telepednének le az Egyesült Királyságban, írja a CNN. Több százezren költözhetnek a közeljövőben a szigetországba a Kína által ledarált városállamból, az útleveles eljárásnak köszönhetően pedig akár hárommillió hongkongi előtt nyílhat meg az út a brit állampolgárság felé.

Még tavaly júniusban tett ígéretet Boris Johnson brit miniszterelnök arra, hogy ha Kína érvényesíti a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt, akkor tartós nagy-britanniai letelepedést és később akár brit állampolgárságot is kaphat több millió erre jogosult hongkongi. A törvény életbe lépett, emiatt rengeteg ellenzéki politikus ellen indult büntetőeljárás, beindult a sajtó öncenzúrája, a múlt hónapban elfogadott új választási törvénnyel pedig még kevesebb beleszólásuk lett a hongkongiaknak a politikai életbe.

Emiatt indította be a brit kormány is a honosítási programját: a londoni belügyminisztérium közleménye szerint ezzel akarnak segíteni azon, hogy a kínai városállam polgárai gyorsabban tudjanak integrálódni a szigetországba, és egyszerűbben hozzáférhessenek a lakhatáshoz, a munkalehetőségekhez és az oktatáshoz:

„Ezzel az Egyesült Királyság teljesíti a történelmi és morális kötelezettségét a hongkongi emberek felé, akik úgy döntöttek 1997-ben, hogy felveszik a brit tengerentúli útlevelet, és megtartják a kapcsolatukat az országgal. Ezzel lehetőségük lesz az Egyesült Királyságban folytatni az életüket, ha így akarnak dönteni.”

– írja honlapján a brit belügy. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy ennyi embernek tudunk segíteni akkor, amikor szükségük van ránk” – tette hozzá a közleményben Priti Patel brit belügyminiszter.

London lépését viszont élesen kritizálja a kínai kormány: szerintük illegálisan biztosítják a brit állampolgárság lehetőségét a „24 évvel ezelőtt hazájukhoz visszatért” hongkongiaknak, megsértik Kína szuverenitását és belügyeit, valamint semmibe veszik a nemzetközi jog alapjait és a diplomáciai normákat.

A CNN viszont hozzáteszi, hogy a törvény ellenére nem mindenki juthat majd hozzá a britek védelméhez: a 2019-es tüntetések résztvevőinek nagy része ugyanis olyan fiatal volt, hogy már túl későn született meg a brit tengerentúli útlevél kiváltásához. A kínai nemzetbiztonsági törvény életbelépésével pedig rengeteg aktivista ellen indult eljárás – többek között a 27 éves Nathan Law ellen is, aki menekültstátuszt kapott az Egyesült Királyságban.

Law szerint viszont sok fiatal hiába akar, de nem tud hozzájutni a menekültstátuszhoz, miközben rengetegen félnek a megtorlástól. Emiatt szerinte a belügyminisztériumnak „átfogóbb bizonyítékokat kellene mérlegelnie” ahhoz, hogy minél több ember brit menedékjogot kaphasson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!