Begyűjtötték az alaszkai gleccserről a magyar Telenor tulajának lezuhant helikopterét

2021. április 3. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sikerült elszállítani a baleset helyszínéről a múlt héten meghalt Petr Kellner, a leggazdagabb cseh, egyben a magyar Telenor tulajdonosának Alaszkában lezuhant helikopterét, így megkezdődhet a baleset okainak kivizsgálása, közölte pénteken az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB).

Az NTSB alaszkai részlegétől tájékoztatást adó Clint Johnson kiemelte, hogy a zord időjárási körülmények és a kiemelt lavinaveszély miatt bravúros mentési munkálat során tudták csak begyűjteni a helikopter roncsát, ami nagyjából 2000 méteres tengerszint feletti magasságban volt.

Az Airbus AS350 B3 típusú helikoptert az alaszkai Palmerbe szállították, ahol egy hat-nyolc főből álló vizsgálócsoport próbál majd rájönni a jövő héten, mi okozhatta az öt ember halálát okozó március 27-i balesetet. A vizsgálócsoport munkáját két helikopterspecialista segíti majd, egyikük a gépet építő Airbus, másikuk a gép motorját gyártó Safran Helicopter Engines szakembere.

A lezuhant helikopter roncsa – Fotó: Alaska Mountain Rescue Group/ Handout / Reuters
A lezuhant helikopter roncsa – Fotó: Alaska Mountain Rescue Group/ Handout / Reuters

A magyar Telenor tulajdonosaként is ismert Petr Kellner a rendszerváltás fenegyereke volt, de nem abban az átmentős, politikai kapcsolatokra építő értelemben, ahogyan Magyarországon leírják a kommunizmus bukása után felemelkedett átlagos nagyvállalkozót. Csehország ebben más pályát futott be, ami meglátszik Petr Kellner pályáján, amelyen sok tízmillárd dolláros, globális érdekeltségek kezeléséig jutott. Az 56 évesen meghalt Kellner életéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!