Nem hagyhatja el a Szuezi-csatornát az Ever Given, amíg tartanak a vizsgálatok

2021. április 2. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

A vizsgálatok végéig nem hagyhatja el a Szuezi-csatornát az Ever Given teherhajó, ezt ugyanis a hatóságok megtiltották neki, írja a Newsweek. Azt vizsgálják, a hajó hogyan blokkolhatta a kereskedelmi utat közel egy héten keresztül.

Becslések szerint körülbelül egymilliárd dollár, azaz körülbelül 306 milliárd forint fedezi majd a kiesett tranzitdíjakat, a hajó kiszabadítási költségeit és a csatornában okozott károkat. Ebben nincs benne például az a költség, ami azzal jár, hogy több mint négyszáz hajónak kellett emiatt kerülőútvonalat tennie.

A Szuezi-csatorna hatósága szerint a hajó kapitányának még be kell nyújtania a papírokat vagy a hajó feketedobozát, hogy kivizsgálhassák, hogy tudott keresztbe állni a csatornában. Természeti elemek, technikai problémák és emberi mulasztás is okozhatta a dolgot, mindezeket vizsgálják. Amíg ezt be nem fejezik, addig a hajó nem folytathatja az útját.

Ebben a videóban drónfelvételeken tekintheti meg a már egyenesbe állt hajót.

Csaknem egy hétig blokkolta a forgalmat

Az Ever Given múlt kedden állt keresztbe a Szuezi-csatorna egy szűkebb szakaszán – orr-része a csatorna keleti falának szorult, fara pedig beékelődött a nyugati oldalába –, napokig próbálták vontatóhajókkal, valamint a hajó körüli iszap és homok kikotrásával kiszabadítani, sokáig azonban megmozdítani sem sikerült.

Múlt kedd óta mintegy legalább négyszáz hajó torlódott fel a csatorna két végén.

A csatorna eltorlaszolódásának világgazdasági hatásaival ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben. Cikkünkben arról is írtunk, hogy még a hajó kiszabadítása után sem azonnal állhatnak helyre a szállítási láncok.

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel és Ázsiával összekötő, 1869-ben elkészült, 120 mérföld hosszú csatornán naponta körülbelül ötven hajó halad át, amikor zavartalan a forgalom. A Szuezi-csatorna Hatóság tájékoztatása szerint a következő napokban ez a szám száz fölé emelkedhet.

Az egészről egy szimulátort is csináltak, amiben bárki kipróbálhatja, mennyire könnyű zátonyra futni a Szuezi-csatornában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!